Papa Francisc a lansat cea mai ambițioasă încercare de reformă a bisericii catolice din ultimii 60 de ani. La slujba de duminică de la Vatican, Papa Francisc a anunțat începerea consultărilor în fiecare parohie din lume despre direcțiile pe care biserica ar trebui să le urmeze. Prima consultare în acest sens a început de ieri, de la Vatican, și va fi un proces de doi ani.
Unii catolici speră că procesul va duce la schimbări în probleme precum hirotonisirea femeilor, căsătoria preoților și relațiile între persoane de același sex. Pe de altă parte, unii se tem că procesul va submina principiile bisericii sau va abate atenția de la priorități precum combaterea corupției sau recâștigarea interesului popular față de biserică.
Papa Francisc: „Suntem pregătiți pentru aventura acestei călătorii? Sau ne temem de necunoscut, preferând să ne refugiem în scuzele obișnuite: Este inutil sau Am făcut-o întotdeauna așa?”
Acest proces de consultare, numit „Pentru o biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”, se va desfășura în trei etape, astfel:
- În „faza de ascultare”, oamenii din parohii și eparhii vor putea discuta o gamă largă de probleme. Papa Francisc a transmis că este important să auzim de la cei care erau adesea la marginea vieții bisericii locale, cum ar fi femeile, lucrătorii pastorali și membrii organelor consultative;
- În „faza continentală”, episcopii se vor aduna pentru a discuta și a-și oficializa concluziile;
- În „faza universală”, va avea loc o adunare de o lună a episcopilor la Vatican, în octombrie 2023.
Se așteaptă mai apoi ca Papa Francisc să redacteze o exortație apostolică, în care să prezinte opiniile și deciziile sale cu privire la problemele discutate în cadrul acestui proces îndelungat.
BBC notează că deși nu sunt de așteptat transformări bruște în regulile bisericii, implicarea credincioșilor obișnuiți, care își poți spune nemulțumirile, unele neagreate de ierarhi, reprezintă o schimbare uriașă în istoria de 2.000 de ani a catolicismului.