Patru acte normative în favoarea mediului de afaceri, aprobate în Comisia de Dialog Social a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului


Astăzi, 7 februarie 2022, a avut loc Comisia de Dialog Social a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului la care a participat și domnul Nicolae Istrate, Vicepreședinte FPTR, în calitate de reprezentant UGIR.

Printr-un efort deosebit, demn de apreciat, echipa condusă de Ministrul Constantin-Daniel CADARIU, a reușit să propună spre aprobare, în regim de urgenta, patru acte normative privind completări și modificări legislative cu impact pozitiv, deosebit, pentru mediul de afaceri: 

  • Program de promovare a exportului: participarea operatorilor economici romani, cu stand sub Pavilion National, la targuri si expozitii cu caracter international, organizate in statele membre ale Uniunii Europene si in tarile terte; participari individuale ale operatorilor economici romani la targuri si expozitii cu caracter international, organizate in statele membre ale Uniunii Europene si in tarile terte, inclusiv cele organizate in format virtual pentru care sunt solicitate taxe; acordarea unui sprijin financiar agentiilor de turism in vederea dezvoltarii exportului de servicii turistice.
  • Program privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentatie si agentii de turism, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei  de COVID-19;”
  • Modificarea si completarea Legii nr.346/2004, conform cerintelor din PNRR cu privire la testul IMM si introducerea a 2 programe noi de finantare pentru IMM: Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii “Start-up Nation – ROMANIA”.
  • Utilizarea sumelor rambursate de beneficiarii creditelor acordate in cadrul “Programului Romano-Elvetian pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii” de catre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului pentru implementarea Programului de accelerare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prevazut la art.25^1 lit. k^2) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii cu modificările si completările ulterioare.
  • Asigurarea din bugetul MAT a sumei de 570.000 lei aferenta aplicațiilor eligibile depuse pana la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, a căror valoare depaseste plafonul contractului de finanțare, Măsura 2, la o pozitie distincta, in cadrul titlului  din clasificatia bugetara referitoare la proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 prevazut la art. 11 alin.  (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.40/2015, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.105/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Citeste și:  Biserica Ortodoxă Română face un apel la rugăciune și calm în contextul alegerilor electorale actuale

De remarcat că s-a legiferat temeiul legal primar, pentru acordarea ajutorului HoReCa. 20% aferent diferenței de venituri realizate în 2021 față de 2019. De asemenea, pentru prima dată s-a introdus într-un act normativ, recunoașterea incoming-ului ca export de servicii turistice. Nu în ultimul rând, s-a creat baza legală pentru deblocarea plaților restante la M2 – capital de lucru, pentru cei aproximativ 2850 operatori economici.

Toate materialele supuse avizării au fost aprobate în unanimitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.