In momentul in care o femeie crede ca a ramas insarcinata, primul lucru pe care il face este efectuarea unui test de sarcina. Este simplu, rapid si se gaseste peste tot in farmacii. Desi multe dintre acestea sustin o precizie de 99 la suta, acestea nu sunt intotdeauna corecte. Un rezultat fals pozitiv este acela in care testul indica faptul ca femeia este insarcinata, dar de fapt, nu este cu adevarat.
Astazi, dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne spune 4 motive pentru care un test de sarcina ar putea fi fals pozitiv.
1. Timpul de actionare a testului a expirat
Cand urmeaza sa efectuezi un test de sarcina, este important sa citesti instructiunile pas cu pas. Fiecare marca are instructiuni specifice, de aceea este esential sa le urmaresti cu atentie. Majoritatea testelor vor cere utilizatorului sa citeasca rezultatul in 4-5 minute de la efectuarea lui si nu mai mult de 10-30 de minute dupa aceea.
„Majoritatea testelor de sarcina non-digitale pentru urina vor arata o linie daca femeia nu este insarcinata si doua linii daca este insarcinata sau un semn plus sau minus. Daca testul de sarcina este citit dupa expirarea timpului recomandat, poate duce la un rezultat fals pozitiv al testului. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, acesta nu este un test de sarcina pozitiv, ci o linie de evaporare lasata de urina dupa timpul recomandat pentru citirea testului.”, afirma dr. Silviu Istoc.
2. Ai trecut recent printr-o pierdere de sarcina sau avort
Efectuarea unui test de sarcina, in urma unei pierderi de sarcina sau avort, poate fi un alt motiv pentru un rezultat fals pozitiv. Odata ce un ou fecundat este implantat in peretele uterin, organismul incepe sa secrete hormonul de sarcina hCG. Dupa un avort sau pierdere de sarcina, nivelurile de hCG incep sa scada, dar foarte lent.
De obicei, nivelul de hCG scade pe o perioada cuprinsa intre 9 si 35 de zile. Perioada medie de timp este de aproximativ 19 zile. Efectuarea unui test de sarcina in aceasta perioada poate duce la un test fals-pozitiv.
Uneori, este posibil ca o femeie sa fi suferit un avort incomplet. Aceasta afectiune inseamna ca poate exista tesut din sarcina in uter care continua sa produca hCG. Daca se intampla acest lucru, poate fi necesara o interventie pentru a indeparta acel tesut.
3. Este o sarcina molara
„Sarcina molara completa se caracterizeaza prin absenta embrionului si a unei placente normale si prin existenta in uter a tesutului placentar anormal, alcatuit din vezicule ce pot umple intreaga cavitate uterina. In schimb, o sarcina molara partiala are un embrion si o placenta. Cu toate acestea, embrionul are doua seturi de cromozomi de la tata si un set de la mama. Aceasta da embrionului 69 cromozomi in locul celor 46.”, adauga dr. Silviu Istoc.
In loc de placenta si embrion normal, tesutul placentar intr-o sarcina molara se dezvolta in asa fel incat se aseamana cu o multime de struguri. De fapt placenta devine o formatiune de mici saci umpluti cu lichid, ce trebuie indepartata. In astfel de situatie, testul va iesi pozitiv, chiar daca sarcina nu se dezvolta normal.
4. Suferi de anumite afectiuni medicale
Anumite afectiuni medicale pot determina cresterea nivelului de hCG al unei femei, chiar si atunci cand nu este insarcinata. Printre acestea se numara:
• tulburari care afecteaza glanda hipofiza si nivelulurile hormonale, in special la femeile la perimenopauza sau menopauza
• boli trofoblastice gestationale, care provoaca tumori ale celulelor care ar constitui in mod normal placenta
• cancer al ovarului, al vezicii urinare, rinichiului, ficatului, plamanului, colonului, sanului si stomacului
• chist ovarian
• boli renale sau infectii ale tractului urinar
Pentru a fi sigura de prezenta sarcinii, si de bunul mers al acesteia, consulta un medic specialist imediat dupa efectuarea testului.
Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.
Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive facute, dintre care unele cu grad inalt de dificultate.