Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.
Este necesară echiparea autovehiculului cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condițiile unui carosabil umed, alunecos (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare, iar în cazul în care la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent.
Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute ci și zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe, zone predispuse la îngheț și la formarea de polei, fiind mult mai eficiente datorită aderenței lor superioare.O presiune neadecvată în anvelope afectează performanța generală a mașinii, aderența la carosabil și durata de viață a anvelopelor. De asemenea, este necesar ca și sistemul de frânare să fie bine reglat și să acționeze cu eficacitate pe toate roțile.
Pentru a circula în siguranță în sezonul rece, Poliția Brașov vă recomandă:
- Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!
- Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!
- Când temperatura exterioară scade sub 7o C, moment ce marchează reducerea aderenței oferite de anvelopele de vară, trebuie să vă echipați autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă.
- Atenţie la presiunea din pneuri, pentru sezonul rece trebuie să fie mai scăzută!
- Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 Km/h, în localităţi, sau 50 Km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!
Conform art. 102 alin.(28) din O.U.G. nr. 195/2002, ”conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 33,5 tone pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, fără a avea montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate ” se sancționează cu amendă în valoare de 9-20 puncte amendă (1 punct amendă este în valoare de 145 ron)”!