Guvernul a reaprobat, ieri, indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea și dotarea spitalului orășenesc din Rupea, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Actul normativ era necesar întrucât spitalul, construit în urmă cu aproximativ 50 de ani, deservește circa 35.000 de locuitori din orașul Rupea și din localitățile rurale învecinate, cei mai mulți pacienți provenind din rândul pensionarilor și al asistaților sociali. De asemenea, ambulatoriul nu dispune de toate secțiile necesare; în prezent, are doar 4 specialități (chirurgie, ginecologie, pediatrie și interne) și sunt necesare și secții de cardiologie, ORL, oftalmologie, neurologie, diabetologie, medicina muncii.
Prin realizarea proiectului, care vizează clădirea principală a spitalului și clădirea pentru boli infecțioase și spălătorie, se urmăresc atât îmbunătățirea clasei de risc seismic din Rs I în Rs IV, cât și dezvoltarea infrastructurii medicale, prin dotarea cu echipamente și mobilier medical, precum și îmbunătățirea accesibilității și fluxurilor funcționale, prin extinderea clădirii spitalului, amplasarea unei scări exterioare și a unui lift de 16 persoane.
Obiectivul va avea o capacitate de 80 de paturi pentru spitalizare continuă și 5 paturi pentru spitalizare de zi, pe o suprafață construită de 1.466,63 mp și un regim de înălțime de S+P+2E (pentru clădirea principală a spitalului), respectiv de P+1E (pentru clădirea bolilor infecțioase și a spălătoriei).
Valoarea investiției este de 101.872.000 lei, iar durata de realizare a obiectivului este estimată la 28 de luni (4 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție).