Peste 43.000 de doze AstraZeneca ajung astăzi în România!

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca ajunge astăzi în România. Sunt peste 43.000 de doze, anunţă autoritățile. Serurile vor ajunge la Institutul Cantacuzino, apoi distribuite în centrele regionale. România continuă imunizarea cu vaccinul britanic.

În 8 martie, autoritățile din România au decis renunțarea la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, serul fiind folosit până atunci doar pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta de până la 55 de ani.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 reamintește că începând cu 15 martie, au fost deschise listele de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare.

Agenția Europeana pentru Medicamente (EMA) s-a reunit, ieri, într-o ședința extraordinara, dupa ce, foarte multe state au suspendat temporar utilizarea vaccinului, din cauza efectelor secundare.

Principalele concluzii ale ședinței Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice și trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca sunt:

* Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile reprezentate de efectele adverse;

* Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție;

* Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);

* Vaccinul poate fi asociat cu apariția a doua afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Deși nu s-a demonstrat o relație de cauzalitate a acestor afecțiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă în acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmând să fie colectate și analizate mai multe date. Informațiile despre medicament (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date cu privire la atenționarea riscului de apariție a tulburărilor de coagulare și trombocitopenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.