Peste un miliard euro asigură dezvoltarea județului Brașov prin 560 proiecte europene

Dezvoltarea județului Brașov stă indiscutabil sub semnul atragerii fondurilor europene. Evoluția foarte bună a ultimilor ani va fi completată de numeroase proiecte care sunt acum în curs de implementare de către Consiliul Județean Brașov. În perioada de după aderarea României la Uniunea Europeană, în județul Brașov s-au implementat sau sunt în derulare, în total, aproximativ 1000 proiecte finanțate din programele europene.

Primii ani de după aderarea la UE au reprezentat o provocare pentru administrația publică din țara noastră. Criza de experți și apoi cea de proiecte au generat întârzieri și deficiențe în derularea unor inițiative, dar această perioadă a constituit și un pionierat în pregătirea de cereri de finanțare solide, ancorate în realitate și destinate dezvoltării comunităților.

Acest lucru s-a schimbat radical în ultimii ani. Prin toate programele europene derulate în județ – finanțate atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și prin Fondul Social European – sunt acum în implementare peste 560 cereri de finanțare a căror valoare totală eligibilă este de peste 1,13 miliarde euro.

Dintre acestea, 208 proiecte sunt finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, prin care se investește în infrastructura de transport, în cea medicală și educațională, în infrastructura turistică, precum și în revitalizarea a peste 160 de societăți comerciale.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

„Conform statisticilor publice, județul nostru este unul dintre primele cinci din țară în privința puterii economice a firmelor care activează aici. Această forță economică trebuie susținută de mediul public, de aceea administrația județeană investește foarte mult în infrastructură. Consiliul Județean Brașov are în implementare proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere cu finanțare europeană care totalizează 300 de milioane de lei și încă aproape 80 milioane lei în domeniul medical. Mai avem proiecte de 120 de milioane de lei finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, suplimentate cu investiții de 80 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Județean, ceea ce spune foarte multe despre implicarea noastră în dezvoltarea județului Brașov. Mai mult decât atât, noi, brașovenii, suntem singurii din țară care construim primul aeroport în ultimii 40 de ani în România. De asemenea, trebuie să subliniez că zona Bartolomeu Nord a municipiului Brașov, aflată acum în plină dezvoltare edilitară, va găzdui și viitorul Spital Clinic Regional de Urgență, cu 800 de paturi, amplasat pe un teren de 18 hectare, unde o cincime din suprafață ar urma să fie spații verzi. Toate investițiile noastre sunt menite să sprijine atragerea de fonduri din partea mediului privat, care trebuie să fie tot mai aproape de cetățeni și să fie tot mai implicat în procesele de cercetare și dezvoltare”, a declarat Adrian Veștea, președintele CJ Brașov.

Citeste și:  170 kg de articole pirotehnice, confiscate de către polițiștii brașoveni

Județul Brașov a avut în ultimii ani o evoluție foarte bună, în special prin proiectele finanțate cu resurse europene. În acest moment, Consiliul Județean Brașov atrage fonduri nerambursabile în valoare de peste 75 milioane euro, prin 11 proiecte finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Patru din aceste proiecte, în valoare totală de peste 300 milioane lei asigură modernizarea drumurilor județene care trec prin localitățile Hălchiu, Satu Nou, Dumbrăvița și Vlădeni, pe de o parte, dar și prin Dacia, Viscri și Bunești, pe de altă parte.

Nu numai aceste zone vor beneficia de conexiuni mai bune cu orașele județului Brașov, ci și întregul areal de la poalele masivelor montane Piatra Craiului și Făgăraș va beneficia de un traseu rutier mai bun, fiind  realizată o conexiune optimă pe „Drumul de sub Munte”, între Șinca Veche, Recea, Sâmbăta de Sus și Orașul Victoria, ca o alternativă la circulația aglomerată de pe DN 1.

Citeste și:  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România face apel la instituţiile statului să ia măsuri de protejare a activităţii jurnaliştilor

Nu în ultimul rând județul Brașov este interesat de dezvoltarea legăturilor auto cu județul Covasna, conexând DN 12 și DN 13 prin reabilitarea DJ 131.

Pe de altă parte, CJ Brașov susține reabilitarea infrastructurii medicale din județ, prin 7 proiecte REGIO 2014-2020 a căror valoare totală este de peste 77,5 milioane lei.

Astfel, se lucrează la modernizarea și eficientizarea energetică a unui corp de clădire și la o construcție de legătură între corpul nou și cel vechi la Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, gen de investiții care sunt finanțate și pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru.

Trebuie subliniate și investițiile importante în dotări cu echipamente și aparatură medicală la Ambulatoriul Integrat și la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Lista acestor proiecte finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 de autoritățile publice locale de la nivelul județului Brașov este completată de activitățile pentru îmbunătățirea serviciilor sanitare ale Ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului, dar și pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii medicale de urgență. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.