Piedone pregătește o nouă măsură privind afișarea prețului la raft! Clienții vor spune: „Ia uite nenorocitul, nu-i mai ajunge, se îmbogățește”

Noile reguli care urmează să fie impuse de ANPC operatorilor economici, respectiv obligația de a afișa și adaosul comercial lângă prețul produselor, ridică o serie de probleme pentru antreprenorii din România. Reglementarea este „o ingerință nejustificată în modul în care funcționează concurența și în modul în care funcționează comerțul”, a declarat, miercuri, Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), contact de StartupCafe.ro.

Luni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pus transparență un proiect de Ordin cu aceste noi reguli pentru operatorii economici, inclusiv pentru cei care vând online. În aceeași zi, instituția a retras documentul pentru „îndreptare eroare materială”, după cum a menționat pe site-ul său. 

Acum, ANPC a republicat proiectul de Ordin cu câteva completări, însă antreprenorii au rămas cu multe semne de întrebare.

Nici în forma inițială, nici în cea publicată acum ANPC nu specifică dacă doar operatorii din sectorul agroalimentar vor trebui să se conformeze la noile reguli sau toți operatorii economici. 

Citeste și:  Mașinile Google Street View revin în România pentru actualizarea imaginilor

Problema i-a fost semnalată și președintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone, susține Feliciu Paraschiv. 

Obligația impusă tuturor operatorilor economici din România de a afișa adaosul comercial aplicat produselor comercializate în raport cu prețul de achiziție ar putea crea o situație de concurență inechitailă, avertizează antreprenorul. „Părerea noastră este că sunt de fapt niște presiuni asupra comercianților pentru a scădea artificial adaosurile”, crede Paraschiv. 

O altă problemă este legată de încălcarea confidențialității contractelor comerciale. Prin dezvăluirea adaosului comercial se poate calcula cu ușurință prețul de achiziție al produselor, ceea ce duce la încălcarea unor acorduri cu furnizorii. „Se pare că toată competența asta a ANPC-ului se limitează doar la dreptul consumatorului, ca să zic așa, unde consumatorul are drepturi absolute, dar companiile n-au și ele drepturile lor?”, a spus el.

Citeste și:  Tunel cu o lungime de până la 600 de metri în zona Dealului Lempeș pentru Autostrada A 13 Brașov-Bacău

„Un comerciant mic care e pe Lipscani sau în buricul Bucureștiului sau undeva plătește 20 sau 25 euro chirie pe lună pe metru. Și atunci el e obligat ca în prețul produsului, ca să poată să iasă cu o balanță financiară pozitivă, să pună un adaos mai mare ca să scoată chiria asta. Și atunci la el adaosul va fi la un produs 40-45%, la un comerciant mare de pe centură adaosul va fi 20%. Și atunci ăla mic va fi blamat: ia uite nenorocitul, nu-i mai ajunge, se îmbogățește, fără să se știe că omul acela, săracul, nu poate să intre cu camionul acolo, că n-are acces auto decât noaptea, sau numai cu mașini de 3 tone și jumătate, că nu poate să vină cu tirul și așa mai departe, că descarcă tot la mână, că n-are unde să depoziteze, că are un depozit în altă parte, că pe astea nu le știe clientul. Și atunci clientul va judeca micii comercianți după adaos. O să i separă că un adaos este mai corect dacă e mai mic, o să i se pară că alt adaos este nejustificat de mare dacă i se pare mai mare. Fără să înțeleagă costurile din spate, de transport, de depozitare, de chirii, de mic spațiu pus în buricul târgului”, a precizat un antreprenor, potrivit sursei citate.

Citeste și:  Nouă metodă de plată pentru polițele de asigurare obligatorie a locuinței

Citește continuarea articolului pe startupcafe.ro, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-robot
FriendlyCaptcha ⇗

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.