Planuri URIAȘE pentru o localitate brașoveană. Uzina Feldioara, poziție strategică în Nuclearelectrica

Compania Naţională a Uraniului va primi de la Comisia Europeană în noiembrie notificarea de returnare a ajutorului de stat, deoarece nu a făcut nicio restructurare, a declarat marţi ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la audierile din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, potrivit agerpres

„Compania Naţională a Uraniului va primi în noiembrie, am fost sunat de comisarul european pe competiţie (Margrethe Vestager – n. r.) pentru că va primi notificare de returnare a ajutorului de stat, deoarece nu s-a făcut nicio restructurare. Managementul nu a făcut programul de restructurare pentru care a primit ajutor de stat. Am fost sunat înainte, a fost un gest foarte frumos al doamnei comisar de a spune înainte că va fi o cerere de returnare a ajutorului de stat”, a explicat Popescu.

Citeste și:  BEC - rezultate parţiale pentru Camera Deputaţilor după centralizarea datelor din 59,61% din secţii

Potrivit acestuia, mina nouă de uraniu ce se va deschide şi uzina Feldioara trebuie menţinute sub aceeaşi cupolă, pentru a asigura circuitul integrat, iar această cupolă este Nuclearelectrica.

„Trebuie să luăm o decizie foarte clară şi decizia pentru a menţine circuitul integrat este ca mina cea nouă care se va redeschide, împreună cu uzina Feldioara, să fie sub aceeaşi cupolă – şi cupola care poate şi rezistă financiar este Nuclearelectrica, numai acolo pot fi toate. Asta înseamnă că nu am mai avea probleme cu preţul octoxidului de uraniu. (…) Asta este soluţia pentru producerea energiei nucleare. Dacă nu facem acest lucru, tot timpul va veni o altă companie care va oferta sub preţ. Am modificat Hotărârea de Guvern acum două săptămâni. Aşa cum am promis Comisiei Europene, vom mai face probabil o ultimă tranzacţie pentru tot minereul de uraniu de la mina Crucea, în aşa fel încât să închidem acest lucru, să nu mai avem probleme de infringement cu Comisia Europeană pe tratatul Euroatom”, a precizat ministrul propus.

Citeste și:  Aproape 600 de sancțiuni aplicate de Poliția Locală Brașov în perioada 18 noiembrie - 1 decembrie 2024

El a reiterat că reactoarele 3 şi 4 trebuie făcute cu state din UE şi NATO, deoarece „avem parteneri care pot sta alături de noi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.