Nu invita hoții la tine acasă! Aceștia pot face parte din orice categorie (femei, bărbați, copii), sunt inventivi și pot transforma orice vulnerabilitate într-o ocazie de a da următoarea lovitură. Acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false pentru a-i păcăli pe oameni sau pentru a intra în locuințele lor de unde fură bani sau bunuri de valoare. Uneori sunt politicoși și pretind că au calitatea de reprezentanți ai autorităților publice, companiilor de utilități sau ai unor firme care prestează servicii pentru cetățeni.
În alte situații infractorii bat la ușa victimei și oferă spre vânzare diverse produse la prețuri de ”nerefuzat”. Există și posibilitatea ca acești indivizi certați cu legea să solicite donații pentru acte de caritate, să cerșească un pahar cu apă sau să folosească orice altă poveste pentru a intra în casa victimelor.
Cel mai adesea hoții acționează în grup și după ce li se permite intrarea în locuință, unul ține victima de vorbă, distrăgându-i atenția, iar ceilalți caută și sustrag bani sau obiecte de valoare.
Pentru a evita să fiți păcăliți, Poliția Brașov vă recomandă:
- Dacă aveți în grijă persoane în vârstă, amintiți-le despre faptul că nu sunt în siguranță atunci când permit intrarea în locuință persoanelor necunoscute. Deseori infractorii își aleg victimele din rândul persoanelor singure și vârstnice;
- Țineți permanent ușile de acces în locuință încuiate, chiar și când sunteți acasă;
- Fiți precauți când la ușa dumneavoastră se prezintă, fără să fi solicitat vreun serviciu, persoane necunoscute care declară că sunt reprezentante ale companiilor de utilități ( gaz, curent, primărie, cablu TV,internet, etc.) sau care pretind a fi reprezentanți ai unor supermarketuri ce oferă gratuit produse sau prezintă diverse promoții – nu permiteți accesul acestora în locuință, sau dacă totuși o faceți, nu îi lăsați nesupravegheați nici măcar pentru scurt timp;
- Nu este nimic greșit din partea dumneavoastră dacă notați numele acestora sau alte detalii și verificați telefonic dacă scopul legitim pe care îl invocă este real. Astfel veți putea pune la dispoziție date utile polițiștilor, în situația în care așa-zișii binevoitori ascund intenții infracționale;
- Pentru a împiedica „documentarea” infractorilor despre familia dumneavoastră, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.
- Învăţaţi copiii să fie discreţi şi să nu se laude altor persoane cu achiziţiile făcute de dumneavoastră (aparatura electronică, laptop, bijuterii sau că aveţi sume mari de bani în casă).
FIȚI PRECAUȚI, PROTEJAȚI-VĂ BUNURILE!