Neglijența cetățenilor în ceea ce privește adoptarea unor măsuri de autoprotecție împotriva victimizării reprezintă una din cauzele principale de producere a infracțiunilor contra patrimoniului, printre care se numără și furturile din autoturisme.
Poliția Brașov reamintește cetățenilor că bunurile lăsate la vedere în autoturisme reprezintă principala atracţie pentru hoți, iar din cazuistica ultimilor ani, sunt sustrase cu precădere: genţi/poşete, sisteme audio, sisteme de navigație, laptop-uri, telefoane mobile, bani.
De asemenea, o altă țintă a hoților poate fi reprezentată și de: componente auto, acumulatori, oglinzi retrovizoare, ştergătoare de parbriz.
Hoţii care sustrag bunuri din autoturisme apelează, în general, la următoarele moduri de operare:
• Utilizarea de dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranţă;
• Forţarea încuietorilor şi contactului;
• Sustragerea din interiorul maşinii profitând de neglijenţa proprietarilor care pleacă „doar un minut” şi o lasă pornită sau cu cheile în contact (în cele mai multe din aceste situaţii, autorii urmăresc în prealabil victimele şi aşteaptă momentul prielnic pentru ”a acţiona”).
Având în vedere că mulţi proprietari de autoturisme ignoră măsurile elementare de autoprotecţie şi pot deveni victime sigure ale infractorilor, Poliția Brașov aduce în atenție câteva modalităţi de prevenire a acestui gen de infracţiuni:
- Montaţi sisteme de alarmă şi antifurt la portiere, roţi şi portbagaj. De asemenea, puteți lua în considerarea montarea în interiorul autoturismului a unor sisteme de înregistrare video care să funcționeze în permanență.
- Evitați să lăsaţi în interiorul autoturismului bani sau obiecte de valoare care pot atrage atenţia hoţilor (genți, portofele, telefoane, laptopuri, ambalaje ale unor bunuri de valoare etc).
- Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.
- Când părăsiţi autoturismul, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise/întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.
- În timpul deplasării cu maşina, cuplaţi sistemul de asigurare a portierelor pentru a nu le da posibilitatea infractorilor să vă sustragă diverse bunuri atunci când opriţi la semafor sau în alte zone.
- În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.
- Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile ( baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi.
- Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.
- Evitați achiziționarea de componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii, s-ar putea ca acestea să provină din furturi!
- Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere a uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedate/deposedați la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii).
- Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali, întrucât puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.
În cazul în care constataţi că s-a comis un furt din autoturismul dvs, sesizaţi imediat Poliţia fără a distruge posibilele urme lăsate de infractori!