Tehnologia evoluează permanent, de aceea părinții trebuie să se informeze continuu pentru a fi capabili să își îndrume copiii în privința modului în care să utilizeze în mod sigur internetul, dar și să decidă ce servicii să permit copiilor să utilizeze.
Este important ca părinții să păstreze legătura și să comunice constant cu copiii lor pentru a le asigura siguranta pe internet. Cu cât copiii sunt lăsați nesupravegheați pe internet, cu atât se află mai mult în pericol și devin mai vulnerabili la prădătorii online sau pot fi expuși la materiale/informații cu caracter inadecvat.
Pentru a evita victimizarea copiilor în mediul online, Poliția Brașov recomandă părinților:
- Descoperiți împreună Internetul! Comunicați deschis copiilor avantajele și dezavantajele lui. Fiți persoana care îi inițiază pe copii în utilizarea calculatorului și a telefonului mobil.Copillul trebuie să știe că poate discuta cu părinții despre orice subiect. Aspectele pozitive ale internetului le depășesc pe cele negative.
- Discutați cu copilul despre ce este și ce nu este „normal”. Acest lucru se poate face prin conversații în care părinții relatează copilului povești reale care se găsesc în mass-media despre online, profiluri false și alte escrocherii online.
- Nu impuneți reguli care par arbitrare. Explicați-le riscurile și pericolele de a nu-și proteja confidențialitatea online.
- Faceți-vă un cont pentru fiecare aplicație pe care copilul o folosește și monitorizați activitatea contului fiind astfel conștient de ceea ce postează. Nu numai că vă va ajuta să vă mențineți copilul în siguranță pe internet, dar îl veți cunoaște mai bine.
- Spuneți-i copilului să evite acele jocuri și chestionare promovate pe rețelele de socializare deoarece multe dintre ele extrag date din profilul lui și sunt folosite de companii și de terți pentru a viza reclame sau în alte scopuri îndoielnice.
- Ajustați setările de confidențialitate ale copilului pe și explicați-le acestuia. Aproape fiecare aplicație de social media va avea opțiuni pentru setări de confidențialitate. Citiți politicile de confidențialitate. Eliminați cât mai multe informații publice de profil – adresa, școala, numărul de telefon, adresa de e-mail.
- Dezactivați serviciile de localizare ce permit producătorilor de aplicații să monitorizeze locația utilizatorului.
- Activați Controlul parental. Acesta poate fi activat fie printr-un mecanism încorporat, fie printr-un instrument terță parte. Aceste comenzi nu numai că vă protejează copilul de conținutul neadecvat, ci îl pot împiedica și să divulge din greșeală detalii personale despre el însuși sau despre familia dvs.
- Utilizați un VPN (rețea privată virtuală, instrument de securitate cibernetică ce redirecționează traficul de internet printr-un tunel criptat). Acesta criptează traficul dvs. de intrare și de ieșire și, de asemenea, direcționează acel trafic printr-un server într-o locație pe care o alegeți. Întreaga activitate de pe internet va fi astfel anonimă, în timp ce ascunde atât conținutul conexiunii, cât și adresa IP și locația reală!