Poliția Brașov: Siguranța rutieră depinde de dumneavoastră! Conduceți preventiv!

Vacanța de vară aduce, pe langă beneficiile deja cunoscute, un trafic rutier intensificat și evenimente rutiere nedorite. Astfel, pentru prevenirea accidentelor rutiere Poliţia Brașov recomandă conducătorilor auto:

  • Păstrați distanța legală în mers față de autovehiculele care rulează în fața dumneavoastră.
  • Adoptați o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculului  și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, evitând efectuarea depăşirilor care în condiţiile unui trafic rutier aglomerat şi a vremii nefavorabile se dovedesc a fi extrem de periculoase.
  • Evitaţi supraaglomerarea autoturismului, prea multe persoane în vehicul pot să vă distragă atenţia la volan şi să-i puneţi, ulterior, pe toţi în primejdie.
  • Reduceți viteza și conduceți cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni.
  • Acordați întotdeauna prioritate pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii.
  • Conduceţi cu prudenţă și respectați regimul legal de viteză. Oricât de grăbiţi ați fi şi oricâtă nervozitate s-ar acumula în aceste zile din cauza aglomeraţiei de pe şosele, păstraţi-vă calmul şi răbdarea. Viaţa dumneavoastră este mai preţioasă decât câteva clipe câştigate printr-o manevră bruscă sau hazardată!
  • Utilizați centura de siguranță oricât de scurt ar fi traseul de parcurs!
  • Folosiți dispozitivul ”mâini libere”  atunci când vorbiți la telefon și vă  deplasați  cu autovehicul, astfel încât să puteți fi atent la traficul rutier.
  • Nu opriți în locuri interzise, pe trotuare sau pe pistele destinate bicicliștilor.
  • Evitaţi consumul de alcool, substanțe psihoactive sau medicamente cu efect similar şi nu vă urcaţi la volan dacă sunteţi prea obosit. 
Citeste și:  Adaptarea ofertei educaționale și de formare cu cererea de pe piața muncii, facilitată prin platforma ReCONECT

Pe termen scurt, consumul de alcool sau substanțe psihoactive diminuează coordonarea motrică şi echilibrul, alterează atenţia, percepţia, puterea de judecată şi controlul de sine. De aceea, el este adesea asociat cu un comportament periculos, care prezintă un risc crescut de producere a accidentelor rutiere.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau substanțelor psihoactive îşi supraevaluează aptitudinile şi comit frecvent încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută în mod periculos virajele. Astfel pun în pericol siguranţa traficului rutier existând riscul de a se produce evenimente rutiere grave.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.