Politico: Prințul Paul declanșează o furtună juridică în Malta

Oficiali de la București sunt trimiși în Malta pentru a cere extrădarea lui Paul Philippe în legătură cu o acaparare ilegală de terenuri, scrie POLITICO.

Oficiali ai guvernului român se vor deplasa miercuri în Malta pentru a susține că drepturile prințului fugar nu vor fi încălcate dacă acesta este extrădat, dezvăluie POLITICO.

Paul Philippe al României, un descendent al unuia dintre ultimii regi ai țării, a fost arestat în Malta la începutul acestui an la cererea autorităților române, care l-au condamnat în 2020 pentru o schemă de revendicare ilegală a vechilor terenuri regale și l-au condamnat la trei ani de închisoare.

Prințul fugar a fost vânat în întreaga Europă într-o saga juridică care s-a întins din România până în Franța și Malta, unde poliția l-a reținut în aprilie, la un eveniment cu alți demnitari europeni.

O instanță malteză a refuzat inițial să îl predea pe prințul în vârstă de 76 de ani Bucureștiului, hotărând în mai că drepturile omului i-ar fi încălcate dacă și-ar ispăși pedeapsa într-o închisoare din România, din cauza condițiilor de detenție din țara noastră. Hotărârea a menționat, de asemenea, „vârsta sa înaintată” și „poziția sa unică în ceea ce privește istoria monarhică a României”.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Această decizie a fost anulată luna trecută, dar avocații săi au lansat un apel la Curtea Constituțională din Malta. Prințul a fost eliberat pe cauțiune luni, după ce a petrecut două luni în custodie malteză, cu condiția să nu părăsească țara insulară mediteraneeană.

Avocatul său, Jason Azzopardi, a declarat pentru POLITICO că, într-o mișcare neobișnuită, autoritățile române vor trimite miercuri o delegație de oficiali la Valletta pentru a spune instanței că drepturile prințului nu vor fi încălcate dacă acesta va fi încarcerat într-o închisoare din România.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției din România a confirmat că patru reprezentanți ai autorității penitenciare și ai Ministerului Justiției vor călători în Malta pentru a depune mărturie.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

„Trebuie să menționăm că condițiile din închisori s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru POLITICO.

În ciuda condamnării anterioare, Azzopardi a declarat că urmărirea perseverentă a clientului său de către autorități a fost motivată politic înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale din România de la sfârșitul acestui an, descriind încercarea Bucureștiului de a-l aduce pe prinț acasă drept o „obsesie antagonică de a-l prinde cu orice preț”.

„Ministrul Justiției îl vrea ca trofeu pentru a-și susține campania pentru alegerile prezidențiale din decembrie”, a adăugat el. „Aceasta este situația pe scurt”.

Ministrul român al justiției, Alina Gorghiu, nu a anunțat, până în prezent, nicio intenție de a candida la președinție.

Purtătorul de cuvânt al lui Gorghiu a declarat că aceasta este „interesată de toți ”fugarii”, indiferent de numele unei anumite persoane”, iar singurul său obiectiv este „aducerea înapoi a tuturor persoanelor care încearcă să scape de brațul lung al justiției”.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

„Suntem încrezători că obiectivele de încredere reciprocă și cooperare” între România și Malta „vor fi atinse”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Autoritățile malteze nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Paul Philippe este nepotul regelui Carol al II-lea, care a condus România din 1930 până la abdicarea sa în 1940.

Un tribunal român a recunoscut descendența princiară a lui Paul Philippe în 2012, dar acesta nu este membru al Casei Regale a României.

El a fugit din țară după ce autoritățile române l-au condamnat, împreună cu alte câteva persoane, pentru participarea la o schemă ilegală de restituire de proprietăți și trafic de influență care a implicat Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, bunuri imobiliare care au aparținut anterior familiei regale, costând statul român 145 de milioane de euro.

Sursa, TVR INFO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.