În fiecare an, pe 25 noiembrie, la nivel mondial este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor, care se poate manifesta sub diverse forme (verbală, psihologică, fizică, economică, spirituală, cibernetică) și nu este o chestiune privată, ci este o încălcare a drepturilor omului, iar decizia de a interveni poate salva o viață.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, prin Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității continuă activitățile în domeniul prevenirii infracțiunilor de violență domestică și a violenței de gen, prin derularea unor sesiuni informative cu grupul-țintă (femei, personae vârstnice, cu dizabilități, copii, etc), dar și de popularizare a măsurilor imediate ce pot fi luate de polițistul ajuns la intervenția unui caz de violență domestică.
Astfel, în data de 27 noiembrie 2023 a avut loc o activitate în cadrul Universității Transilvania, ocazie cu care studentele prezente la eveniment au fost informate despre: violența domestică și violența de gen, factori care determină apariția comportamentului de violență intrafamilială, modalităţi de combatere a agresiunii survenite în mediul familial, modalitatea de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și măsurile care pot fi luate de instanța de judecată în sprijinul victimei.
În cadrul întâlnirii, studentele au fost informate și despre Aplicația Bright Sky România, care oferă asistență și informații utile în cazuri de violență domestică. Aceasta este destinată atât specialiștilor, cât și persoanelor care sunt în căutare de informații referitoare la violența domestică, siguranța în mediul on-line, hărțuirea.
Cele mai accesate funcții ale Aplicației sunt:
- căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție).
- căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență;
- ghidul de siguranță online;
- completarea chestionarului de evaluare a riscului;
Totodată, aceasta dispune de o funcție – jurnal care are rolul de a ajuta potențialele victime în strângerea dovezilor (poze, mesaje necesare documentării abuzului).
Dacă te confrunți cu situația de a fi victima violenței în familie, Poliția Brașov îți recomandă:
- Atunci când izbucnește un episod cu violențe fizice, sună imediat la 112, iar dacă nu poți să ajungi la telefon, strigă tare ca să te audă vecinii și cere ajutor;
- Poliția poate interveni în conflict și poate emite un ordin de protecție provizoriu până la 5 zile și îi poate impune agresorului mai multe obligații sau interdicții;
- Polițiștii îl pot evacua pe agresor imediat din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
- Depune o plângere la cea mai apropiată secție poliție pentru abuzul suferit. De preferat pe mail-ul instituției sau la un nr de fax;
- Dacă partenerul agresor promite că se va opri din abuz, victima trebuie să fie foarte precaută! Când se confruntă cu consecințele, agresorii pledează adesea pentru o altă șansă, cer iertare, și promit să se schimbe. Dar de cele mai multe ori, agresorii se întorc rapid la comportamentul lor abuziv odată ce au fost iertați și nu mai sunt ingrijorați de faptul că victima va pleca.
- Nu retrage plângerea penală depusă (acest lucru duce la încetarea oricăror demersuri și înlăturarea răspunderii penale a agresorului) și cere sprijin/îndrumare specialiștilor (psihologi, avocați, etc).
- Solicită instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate impune măsuri de protecție a victimelor pe o perioadă de 6 luni. Acțiunea este gratuită, scutită de taxă de timbru!
Dacă ești în situația de a fi martorul unei agresiuni în familie, Poliția Brașov îți recomandă să ai în vedere următoarele:
- Alege-ți cu mare atenție reacția față de agresor!
- Nu riposta cu violență în cazul în care asiști la un act de agresiune în familie și doriți să luați apărarea victimei.
- Dacă ai auzit țipete, certuri, sau chiar ai surprins episoade de agresiune fizică/psihică, sfătuiește victima să solicite ajutor instituțiilor responsabile și sună la 112 pentru a anunța cele întâmplate.
- Informează victima sau reamintește-i de posibilitatea de a cere emiterea unui ordin de protecție provizoriu (poliția îl poate emite pe loc pe o durată de 5 zile) sau a unui ordin de protecție (instanța îl poate emite pe o durată de până la 6 luni).