În perioada aprilie-august 2019, Asociatia Maua Mastermind a implementat proiectul cultural ”Povestea timpului în turnurile cu ceas din Țara Bârsei”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea I/2019, aria tematica Educație prin cultură.
Proiectul a urmărit ca prin activitati educative să-i familiarizeze pe copiii participanti cu istoria locală și patrimoniul cultural construit din localitatea în care traiesc. Printre activitățile implementate de Asociația Maya Mastermind amintim sesiunile de educație cultrală despre istoria bisericiilor fortificate din 10 localitati din Țara Bârsei (Brasov, Codlea, Bod, Cristian, Feldioara, Sânpetru, Săcele, Hărman, Rotbav, Vulcan), cu specificitate pe povestea ceasurilor din turnurile acestor biserici medievale, originea lor si unicitatea fiecarui mecanism de ceas, legatura lor cu comunitatile si cele mai importante repere din istoria acestor comunitati. Lectiile de educatie culturala organizate in incintele celor 13 monumente de arhitectura medievala transilvaneana au fost sustinute de istoricul și muzeograful Cristina Tănase, și de meșterul ceasornicar Zoltan Boer, inginer specialist in conservarea si functionarea ceasurilor din turnurile medievale din judetul Brasov, care le-a povestit copiilor despre aceste mecanisme de ceas, curiozitati despre aceste simboluri medievale ale satelor transilvanene. La lecțiile deschise de cultură locală au participat 449 de elevi si 13 cadre didactice.
Cunoștințele de istorie locală dobândite de copii în cadrul sesiunilor au putut fi puse în practică în cadrul unui concurs interșcolar, în care elevii participanți au realizat reprezentări ale turnurilor cu ceas din bisericile fortificate din Țara Bârsei, lucrari expuse timp de două săptămâni la Casa Junilor.
Oportunitatea de cunoaștere a acestor elemente importante de patrimoniu local a fost sustinuta si prin abordări alternative și inovative de promovare a patrimoniului cultural local, prin proiect fiind creat un joc online de tip quiz, disponibil și pe smartphone, in care copiii pot îmbina jocul virtual cu întrebări de cunoștințe despre patrimonial cultural local și istorii ale bisericilor fortificate. Jocul este disponibil pe www.bisericicuceas.ro
Educatia culturala privind patrimoniu arhitectural din Tara Barsei a grupului tinta al proiectului este sustinuta si prin editarea unei brosuri educative, lucrare care are ca tematica bisericile fortificate din judetul Brasov si cele mai frumoase povesti si mai interesante curiozitati despre ceasurile din turnurile medievale. Brosura semnata de istoricul Cristina Tanase, este ilustrata de graficianul Liana Stănescu, un cunoscut ilustrator de cărți de povești pentru copii. Lucrarea, care a fost diseminata elevilor păarticipanti la proiect, este disponibila si in format online pe site-ul Asociatiei Maya Mistermind (www.mayamontessori.ro), dar si pe site-ul Inspectoratului Judetean Scolar Brasov, de unde poate fi descarcata gratuit.
O alta activitate importanta a proiectului a fost vizitarea Muzeului Ceasului din Ploiesti si a Muzeului Cinegetic Posada de 40 de copii si 12 profesori, participantii la excursia cu caracter educativ fiind selectati pe baza raspunsurilor oferite la un Quiz organizat in cadrul sesiunilor de educatie culturala locala.
Toate scolile participante au fost premiate cu carti despre patrimoniul cultural brasovean si cu pachete de jocuri educative si de arhitectura.
Publicul tinta al proiectului a fost reprezentat de 550 de elevi de gimnaziu din județul Brașov, cu varste intre 10 si 14 ani, si profesorii acestora.
Valoarea totală a proiectului este de 71.180 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 63.630 lei, iar contribuția Asociației Maya Mastermind este de 7.550 lei. Partenerii Asociației Maya Mastermind în implementarea proiectului sunt Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Mă implic.