Premieră „Sunetul muzicii”, un musical celebru, pe scena Operei Brașov, în 1 și 2 iunie 2024

Sâmbătă și duminică, 1 și 2 iunie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, este programată premiera absolută, la Brașov, a spectacolului cu celebrul musical „Sunetul muzicii” de Richard Rodgers, foarte așteptat de toată lumea! Versuri: Oscar Hammerstein II. Libretul: Howard Lindsay și Russel Crouse.

Ultima colaborare dintre Rodgers și Hammerstein a fost hărăzită să devină cel mai iubit musical din lume! Cu o mulțime de cântece foarte îndrăgite, inclusiv „Do-Re-Mi”, „My Favorite Things”, „Edelweiss”, „Climb Ev’ry Mountain”, precum și piesa care dă titlul, „The Sound of Music”, lucrarea a cucerit inimile publicului din întreaga lume, câștigând, pe lângă alte distincții, cinci premii Tony și cinci premii Oscar!

Povestea, amplasată în Austria, în ajunul Anschluss-ului din 1938, este inspirată din memoriile Mariei Augusta Trapp, care, la acea vreme, aspira să devină călugăriță. Însă ea va fi trimisă ca guvernantă a celor șapte copii ai autoritarului căpitan Georg von Trapp și va readuce muzica și bucuria în casa lor. Dar, pe măsură ce forțele naziste pun stăpânire pe Austria, Maria și întreaga familie von Trapp trebuie să ia o decizie capitală…

Producția originală de pe Broadway, cu Mary Martin și Theodore Bikel în rolurile principale, a fost lansată în 1959 și a câștigat cinci premii Tony, din nouă nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun muzical. A fost un adevărat triumf! Premiera de la Londra a văzut luminile rampei la Palace Theatre, în 1961, deținând, pentru timp îndelungat, recordul pentru cel mai longeviv musical american din capitala Marii Britanii!

În 1965 a fost lansată versiunea cinematografică a musicalului, cu Julie Andrews și Christopher Plummer în rolurile principale, făcând istorie la Hollywood! Pelicula a câștigat nu mai puțin de cinci premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, devenind, în timp, cel mai popular film muzical realizat vreodată!

Montarea de la Opera Brașov, deosebit de complexă, se bucură de regia artistică semnată de invitatul Cezar Ghioca, care se află la a doua colaborare cu instituția noastră. „«Sunetul muzicii» este o pledoarie pentru puterea salvatoare a muzicii și, prin extensie, a artei, la modul general. Avem o poveste în care muzica – muzica munților, a pământului în care a fost creată – reintră într-o casă din care, accidental, fusese alungată, o transformă într-un cuib al dragostei și salvează familia proaspăt conturată de oroarea dictaturii. Muzica este refugiu, material didactic, instrument satiric, cale de evadare, canal al dragostei.

Povestea este universal și etern valabilă. Și acut actuală, ținând cont de tristul context politic de la graniță și de cel social/cultural intern care impune căutarea unei direcții, restabilirea unor valori înălțătoare, transparență și sens. Nu în ultimul rând, o nevoie de frumos pe care o propune spectacolul.

Ce presupune versiunea mea de relatare a poveștii? Vreau să descopăr lumea minunată a poveștii ca frânturi din memoria unui copil, fragmente de melodii păstrate. Vreau ca spectacolul să beneficieze de fluiditatea amintirii, spațiul vizual să permită transformarea rapidă, la vedere, din fragmente de decor ce, regrupate, pot reda sobrietatea gotică a mănăstirii, ambianța Art Nouveau a elegantei vile a Căpitanului von Trapp, presiunea scenei festivalului și, peste tot, prezența uneori discretă, alteori impunătoare a munților, străjeri ai libertății… Și tot acest ansamblu să vibreze prin muzică, ce va căpăta materialitate nu doar prin culoare, proiecție și mișcare, ci și prin aportul unor personaje invizibile multora de pe scenă”, ne dezvăluie câteva dintre subtilitățile regizorale chiar Cezar Ghioca.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Cei paisprezece copii din Corul UNISON (câte șapte copii în fiecare distribuție a celor două reprezentații ale premierei) joacă un rol esențial nu doar în desfășurarea narativă a spectacolului, ci și în crearea unei atmosfere autentice și emoționante. Ei reușesc să aducă la viață personajele fraților von Trapp, creionând fiecare o personalitate distinctă și o energie aparte pe scenă. Chimia dintre copii și celelalte personaje este remarcabilă, contribuind la autenticitatea și profunzimea relațiilor din poveste, interacțiunile lor cu Maria și căpitanul von Trapp fiind pline de căldură și emoție, reflectând tranziția de la distanță și rigiditate la iubire și unitate familială. Dirijorul și managerul general al Corului Unison, George Dumitrașcu, joacă un rol crucial în această producție, fiind un mentor inspirat și devotat. Dedicarea sa și pasiunea pentru muzică se reflectă în performanțele copiilor, ghidându-i cu răbdare și încurajare. Sentimentele frumoase și trăirile pe care le experimentează în conducerea Corului de Copii Unison sunt evidente în modul în care reușește să creeze o armonie perfectă între voci și personaje, contribuind astfel la succesul general al musicalului.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Participarea în acest musical are un impact semnificativ asupra dezvoltării personale a copiilor, iar implicarea în astfel de proiecte artistice le oferă oportunități valoroase de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, încredere în sine și disciplină. Opera Brașov, cu tradiția sa culturală bogată și atmosfera sa vibrantă, oferă un cadru ideal pentru un astfel de eveniment. Opera Brașov nu doar că găzduiește această producție spectaculoasă, dar și încurajează dezvoltarea artistică a tinerelor talente”, afirmă George Dumitrașcu, dirijorul și managerul general al Corului UNISON.

„Un spectacol fermecător, vibrant și încărcat cu emoție reală în care muzica devine liantul principal care caracterizează, sprijină și influențează personajele și evenimentele în desfășurarea lor. Onestitatea, loialitatea, respectul, bunătatea, compasiunea și curajul de a rămâne fidel ideilor în care crezi sunt valorile promovate de acest musical, firul roșu care străbate întreaga piesă constând în puterea transformatoare a muzicii, frumusețea și entuziasmul cântării fiind afișate atât în melodii, cât și în poveste. Străbătut de cântece captivante, multe dintre ele devenite deja șlagăre, clasicul musical, de la a cărui lansare au trecut 65 de ani, se bucură de prospețime atât datorită emoționantei sale povești cât și datorită copiilor care aduc spectacolului vigoare și candoare. Fie pentru frumusețea muzicii, fie pentru a urmări povestea reală a Familiei von Trapp invit publicul brașovean să fie alături de noi, și să cânte cu noi, la premiera celui mai tânăr spectacol al Operei Brașov, musicalul «Sunetul Muzicii”, spune dirijorul Mircea Holiartoc, maestrul care va fi la pupitrul Orchestrei Operei Brașov, în serile de sâmbătă și duminică, 1 – 2 iunie.

Distribuția (1 iunie 2024):

Maria Rainer – Alina Ichim

Căpitanul Georg von Trapp – Valentin Marele

Maica Stareță – Asineta Răducan

Max Detweiler – Liviu Iftene

Elsa Schraeder – Florentina Soare

Liesl von Trapp – Iulia Cantor

Friedrich von Trapp – David Rabocskai

Louisa von Trapp – Hannah Micioiu

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Kurt von Trapp – Alexandru Costache

Brigitta von Trapp – Ștefania Ștefan

Marta von Trapp – Maria Coteț

Gretl von Trapp – Irina Șerban

Rolf Gruber – Șerban Lupei

Sora Berta – Lăcrămioara Schuller

Sora Margareta – Maria Catrina

Sora Sofia – Sonia Hazarian

Dl. Zeller – Șerban Dinu

Frau Zeller – Geanina Tomescu

Dna. Schmidt – Simona Manole

Franz – Paul Tomescu

Baronul Elberfeld – Lucian Burlacu

Baroana Elberfeld – Anca Pănescu

Amiralul von Schreiber – Ștefan Schuller

Sora postulantă – Mădălina Lucaciu

Distribuția (2 iunie 2024):

Maria Rainer – Silvia Micu

Căpitanul Georg von Trapp – Alexandru Chiriac

Maica Stareță – Anda Pop

Max Detweiler – Mugurel Oancea

Elsa Schraeder – Anca Panait

Liesl von Trapp – Maia Győrffi

Friedrich von Trapp – Robert Costache

Louisa von Trapp – Sofia Ioniță

Kurt von Trapp – Teodor Oprică

Brigitta von Trapp – Timeea Ioniță

Marta von Trapp – Sofia Popescu

Gretl von Trapp – Anastasia Rotaru

Rolf Gruber – Patrick Anton

Sora Berta – Corina Klein

Sora Margareta – Andromeda Nemeș

Sora Sofia – Ana Radu

Dl. Zeller – Lorand Cristian

Frau Zeller – Geanina Tomescu

Dna. Schmidt – Irina Iftene

Franz – Valer Lucaciu

Baronul Elberfeld – Lucian Burlacu

Baroana Elberfeld – Anca Pănescu

Amiralul von Schreiber – Ion Tașcă

Sora postulantă – Mădălina Lucaciu

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov; cu participarea extraordinară a copiilor din Corul Unison, de pregătirea muzicală și artistică a acestora ocupându-se dirijorul George Dumitrașcu, manager general UNISON.

Conducerea muzicală a premierei îi aparține maestrului Mircea Holiartoc.

Decor: Liviu Bejenaru (invitat). Costume: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Asistent coregrafie și mișcare scenică: Melania Condoiu. Pregătirea muzicală: Sena Ducariu, Simona Patriche, Ovidiu Mezei. Sufleor: Nicoleta Chirilă. Regie scenă: Cristina Roșu.

• Spectacolul durează trei ore și 15 minute și are o pauză.

Pentru aceste evenimente, nu mai sunt bilete disponibile!

Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380.

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.