Ieri, 6 iulie 2021, a avut loc dezbaterea referitoare la finalizarea demersurilor transformării Agențiilor pentru Devoltare Regională în Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale 2021-2027. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, fiind prezent și președintele CJ Brașov Adrian Veștea, în calitate de președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.
Dezbaterea a fost coordonată de domnul ministru Cristian Ghinea și, împreună cu toți actorii implicați – Ministerul Investițiilor și Propiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Autoritatea de Audit, Agențiile de Dezvoltare Regională, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România, Asociația Comunelor din România – s-a hotărât continuarea și susținerea demersurilor începute, pentru ca Autoritățile de Management pentru Programele Operaționale Regionale 2021-2027 de la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regionale să fie acreditate și să devină operaționale cât mai curând.
Astfel, UNCJR va asigura sprijin în grupul de lucru tehnic de la nivelul MIPE pentru îndeplinirea acestui scop, susținând întărirea capacității administrative a Agențiilor de Dezvoltare Regionale. Astfel, de la nivelul necesităţilor judeţului, în mod coerent, se ajunge la nivelul necesităţilor regiunii din care face parte, iar interdependenţa raporturilor economice, sociale, de infrastructură, educaţie, mediu între judeţele situate în aceeaşi regiune este evidentă. Pe această logică, a coerenţei gestionării de la nivel micro şi ulterior, pe orizontală, la nivelul regiunii, se încadrează întreaga concepţie a coeziunii teritoriale, a înlăturării disparităţilor economice, sociale şi de mediu, ca pilon esenţial al politicii naţionale şi europene de dezvoltare regională.
”UNCJR susține eforturile de acreditare și operaționalizare a autorităților de management pentru programele operaționale regionale 2021-2027 de la nivelul agențiilor de dezvoltare regională. Este un demers extrem de important pentru viitorul fondurilor europene. Apare acum certitudinea faptului că reprezentanții administrației publice locale și ceilalți beneficiari nu vor mai merge până la București pentru fonduri, eliminând astfel o etapă birocratică în derularea proiectelor. Vorbim de o șansă mai mare de dezvoltare a regiunilor printr-un buget alocat direct comunităților locale și județene, în funcție de necesitățile existente.”, asusținut președintele UNCJR, Adrian-Ioan Veștea.