„Prietenie … pe o … sfoară …” – EDIŢIA A XI-A

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov anunță derularea Parteneriatului Educațional Internațional  „Prietenie … pe o … sfoară …în perioada aprile – iulie 2023. Aflat la cea de-a 11-a ediție, acțiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii şi stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, bibliotecile școlare, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului şi nu numai.  Tema pe care o propunem în acest an este dedicată celebrării operei lui JOHANNA SPYRI. Vârsta PARTICIPANŢILOR Organizatorii vor pune la dispoziția participanților toate informațiile necesare desfășurării activităților.

Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu”  Brașov  a demarat acest parteneriat în anul 2013 pentru a celebra Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii și Tineret.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

„Această sărbătoare a cărții a fost iniţiată în 1967, pe data de 2 aprilie, data care coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Anual, la nivel internațional, evenimentul este patronat de o țară membră a International Board on Books for Young People (IBBY), care decide asupra unei teme și invită un autor de prestigiu din țara gazdă să scrie un mesaj copiilor lumii, dar și un ilustrator care să realizeze un poster. Aceste mesaje şi materiale sunt folosite pentru a promova cărțile și lectura.” (http://stiri.tvr.ro/2-aprilie–ziua-internationala-a-cartilor-pentru-copii–cartile-ne-ajuta-sa-nu-ne-grabim–ne-invata-sa-observam-lucruri–ne-determina-sa-ne-asezam-pentru-o-vreme_843590.html#view)

De-a lungul celor 10 ediții, biblioteca a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 1.000 de instituții culturale din întreaga ţară şi din străinătate și, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 1.000.000 de copii.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

Numele parteneriatului, Prietenie … pe o … sfoară …, a fost inspirat de activitatea practică ce însoțește atelierele de lectură. Fiecare copil participant la program (se prezintă autorul, se lecturează un fragment din opera autorului), realizează un desen inspirat de cartea prezentată (colorează schiţele unicat realizate de bibliotecar – DIANA CRISTEA). Lucrările gata colorate se decupează, se lipesc pe cartoane colorate, menţionând numele, prenumele, localitatea, vârsta etc. şi se expun pe o sfoară în biblioteci, clase sau în orice locaţie la alegere, menţionând numele proiectului, ediţia şi instituţia participantă în proiect.

Fiecare partener  va trimite 3 – 5 fotografii de la activităţi şi expoziţii, organizatorului, respectiv Centrului de Excelență pentru Copii și Tineret – Brașov (sfoaravirtuala23@gmail.com).

Dorința organizatorilor pentru acest an și pentru anii care vin este să extinda acest parteneriat în toate bibliotecile publice şi şcolare din România şi din alte ţări, să aduca în atenția copiilor, dar și a părinților și educatorilor, cât mai multe cărți valoroase și cât mai mulți scriitori pentru copii, conştientizându-i totodată de importanţa bibliotecilor din întreaga lume.

One thought on “„Prietenie … pe o … sfoară …” – EDIŢIA A XI-A”

  1. Bună ziua! Suntem o grădiniță din județul Brașov și am dori să facem parte din acest parteneriat minunat. Trebuie să semnăm un protocol de colaborare sau de parteneriat? Mulțumim frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.