Prima ediţie a Conferinţei Naţionale a Punctelor Gastronomice Locale va avea loc în zilele de 21-22 octombrie la Vama Buzăului, în organizarea Asociaţiei Gastro Local.
Comuna braşoveană, care este şi staţiune turistică de interes local, se poate mândri cu un număr de 13 astfel de puncte aflate în casele localnicilor, unde turiştii pot gusta din preparate specifice zonei, pregătite după reţete tradiţionale şi cu ingrediente produse în gospodăriile gazdelor.
De altfel, acest concept a prins contur chiar la Vama Buzăului, de unde s-a extins şi în alte localităţi din judeţul Braşov – Fundata, Sâmbăta de Jos, Drăguș, dar şi în alte judeţe precum Tulcea, Sibiu, Alba şi Maramureş.
Consiliul Judeţean Braşov va fi reprezentat la această conferinţă de preşedintele Şerban Todorică-Constantin şi de managerul public Alina Szász, având în vedere că administraţia publică judeţeană susţine şi promovează conceptul de Punct Gastronomic Local, precum şi crearea unei reţele de astfel de puncte la nivelul judeţului Braşov.
În acest sens, încă din anul 2021 a fost încheiat un acord de asociere între UAT Judeţul Braşov, Asociaţia Gastro Local şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, având ca obiective sprijinirea autorizării unui număr cât mai mare de Puncte Gastronomice Locale şi conectarea acestora într-o reţea care respectă standardele de calitate convenite de comun acord.
Această asociere şi-a propus sprijinirea, dezvoltarea şi implementarea la nivel judeţean a unor acţiuni comune de punere în valoare a patrimoniului gastronomic local, prin interacţiunea dintre proprietarii de gospodării tradiţionale şi turişti, combinând experienţa gastronomică locală cu alte forme de turism.