Primăria Brașov a demarat procedurile de achiziție pentru trei dintre cele cinci proiecte de bugetare participativă declarate câștigătoare în urma votului brașovenilor, respectiv: „Pistă pentru alergare în parcul Tractorul“; ,,Amenajarea de grădini muzicale în spații comune” și ,,Toaletă publică în parcul Tractorul“. Celelalte două proiecte, „Parcări sigure pentru biciclete“ și „Grădini urbane“, sunt în faza de pregătire a documentației necesare implementării.
„Programul de bugetare participativă este unul foarte important, atât prin prisma rezultatelor – pentru că vorbim de fapt de proiecte care aduc un plus de valoare și de atractivitate în comunități, în cartiere – dar pe de altă parte este foarte important și la nivel de proces, pentru că avem la final o comunitate mai implicată, o comunitate care lucrează alături de administrația publică și o relație normală între administrație și cetățeni. Am început procedurile de achiziție pentru primele trei proiecte. Pentru pista de alergare din Parcul Tractorul am lansat deja licitația săptămâna trecută, fiind inclusă în pachetul de amenajări terenuri sportive. În acest moment serviciul achiziții lucrează la documentația necesară publicării achiziției pentru grădinile muzicale și toalete publice automatizate. După aprobarea masterplanului velo, vom stabili, împreună cu echipa care a propus acest proiect, zonele în care se vor amplasa parcările pentru biciclete. În ceea ce privește proiectul pilot pentru amenajarea de grădini urbane, inițiatorul a identificat deja un teren în Bartolomeu, a obținut acordul asociației de proprietari, iar la nivelul primăriei se lucrează la modificarea regulamentului de zone verzi, astfel încât să putem implementa și acest proiect“, a declarat primarul Allen Coliban.
Descriere proiecte și stadiul implementării
,,Pistă pentru alergat în parcul Tractorul” – Categoria „Orașul comunității“
Săptămâna trecută, primăria a lansat procedura de achiziție pentru Furnizarea şi montarea de suprafeţe artificiale pentru terenurile de sport din muncipiul Braşov, achiziție ce include și amenajarea pistei de alergare din Parcul Tractorul.
Această pistă va fi amenajată pe aleile parcului, în zona în care acestea sunt mai late – aproximativ 4,5 metri – și va avea o lungime de 930 de metri, cu două culoare de câte 1,25 metri.
Suprafaţa de alergare va fi amenajată cu cauciuc tip tartan, produs care va fi certificat conform Federației Internaționale de Atletism (WA/IAAF) sau prin teste de laborator dinc are să rezulte că materialul respectă cerinţele WA sau IAAF. Acest tip de suprafaţă va asigura o calitate superioară a pistei de alergare, iar elasticitatea conferită va proteja articulaţiile.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor în cadrul achiziției este de 27 iunie, ora 15.00, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate preț, în care oferta financiară reprezintă 80%, iar garanția extinsă, 20%.
„Amenajare de grădini muzicale în spații comune“ – „Categoria Orașul relaxat“
Primăria va amplasa 3 ansambluri de instrumente muzicale în: Parcul Titulescu, Aleea de Sub Tâmpa și Parcul Tractorul.
Primul ansamlu musical cuprinde 6 instrumente muzicale de exterior, un set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells, o tobă mare tip Babel, o tobă tip Babel, un instrument tip liră format din 8 clopote circulare gradate tip Bell Lyre, un instrument aerofon tip Handpipes și un xilofon orizontal tip Harmony.
Cel de al doilea ansamblu cuprinde 4 instrumente: o tobă mare tip Babel, un instrument aerofon tip Handpipes, un set de 6 clopote tubulare tip Emperor Chimes și o tobă băncuţă tip Cajon. Toba mare tip Babel va fi prevăzută cu câte un set de ciocănele ancorate cu cablu de instrument.
Cel de-al treilea ansamblu va cuprinde 5 instrumente: un set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells, un xilofon tip Sansa – Rimba Mysteria, un set de 5 tobe colorate tip Rainbow Sambas, un clopot tubular tip Cherub și un balafon (marimbas) tip Akadinda.
Valoarea estimată a achiziției este de 290.000 de lei, inclusiv TVA.
În acest moment documentația se află la serviciul achiziții, pentru elaborarea strategiei de achiziției și a fișei de date înainte de publicarea anunțului pe SICAP.
„Toaletă publică în parcul Tractorul“
În perioada următoare, primăria va lansa procedura pentru un acord cadru în vederea furnizării şi amplasării de toalete publice automatizate racordabile la sistemul de apă și canalizare şi servicii de întreţinere şi mentenanţă a acestora, acord cadru valabil pentru 4 ani, și pentru achiziția a maxim 28 de toalete automatizate. Una dintre primele șase care vor fi montate este cea din Parcul Tractorul.
Procedura este în faza de elaborare a strategiei de achiziție și a fișei de date în vederea publicării ei pe SICAP.
Conform caietului de sarcini, toaletele automatizate vor fi dotate cu: sistem electronic automat pentru acces/ieşire din toaletă; sistem de siguranță „SOS” cu buton care acționează deschiderea uşii chiar şi în absența energiei electrice; sistem automat de spălare, dezinfectare şi uscare automată a vasului de toaletă; sistem automat pentru spălarea și dezinfectarea, după fiecare utilizare, a podelei cu profil special de drenare a apei; sistem de aerisire și odorizare după fiecare utilizare; sisteme electronice de siguranță pentru a preveni spălarea şi curățarea toaletei înainte de ieşirea utilizatorului din cabină; sisteme de indicare și presemnalizare optică/acustică și sonoră a ultimelor minute de utilizare; sistem pe bază de senzori pentru comenzile de pornire și oprire ale dozatorului cu săpun lichid și apă şi ale uscătorului de mâini; sistem automat dotat cu senzori pentru distribuirea hârtiei igienice; sistem automat de încălzire pe timp de iarnă dotat cu senzori şi thermostat (încălzirea se va face prin convectoare electrice cu o putere nominală de aproximativ 2 kw, curenţii de aer cald vor fi direcţionaţi spre interiorul cabinei toaletei, dar se va asigura şi aer cald în interiorul camerei tehnice pentru a preveni îngheţarea instalaţiei de apă menajeră); sistem GPS pentru transmiterea 24/24 ore a parametrilor de funcţionare (on/off) a toaletelor automate racordabile pentru a eficientiza operaţiunea de remediere a deficienţelor tehnice apărute, informaţii care vor fi transmise automat operatorul care va asigura mentenanţa; sistem automat de iluminat cu LED, pentru consum redus de energie; sistem acustic cu instrucțiuni vocale pentru fiecare comandă și operaţiune pe care o desfăşoară toaleta.
Celelalte 5 toalete din prima etapă vor fi amplasate în: Piața Sfântul Ioan, Parcul Trandafirilor, Livada Poștei, scuar Berzei și scuar Uranus.
„Parcări sigure pentru biciclete“ – Categoria „Orașul mobil“
În urma discuțiilor cu inițaitorii proiectului s-a stabilit ca zonele în care vor fi amplasate aceste parcări să fie decise după aprobarea masterplanului velo, pentru a exista o corelare între acestea și viitoarea rețea de piste pentru biciclete.
Valoarea alocată în bugetul local este de 500.000 de lei, ceea ce permite achiziția a 2-3 parcări independente energetic.
„Grădini urbane“ – Categoria „Orașul verde“
Inițiatorul acestui proiect a identificat zona în care se poate realiza prima grădină urbană și a obținut și sprijinul asociației de proprietari pentru implementarea acestui proiect. Urmează să fie modificat regulamentul de zone verzi, iar după aprobarea acestor modificări de către Consiliul Local, și acest proiect poate fi implementat.
Până la finalizarea acestei proceduri, persoana care a venit cu propunerea realizării acestor grădini a creat o pagină de Facebook, prin care îi ține la curent pe brașoveni cu stadiul proiectului și cu informații despre grădinile urbane: https://www.facebook.com/Gradina-Comunitara-Urbana-Bartolomeu-Bra%C8%99ov-102338579111730/
Vă reamintim că la 1 noiembrie 2021 primăria a lansat Programul de bugetare participativă, un program prin care brașovenii se pot implica direct, în mod transparent, în construirea orașului pe care și-l doresc. În prima etapă, cea a propunerilor, 53 de brașoveni au transmis propuneri sau idei pe care să le implementeze Municipalitatea. După perioada de evaluare a proiectelor, începând cu 3 ianuarie, cetățenii au fost invitați să decidă care sunt proiectele pe care Primăria trebuie să le implementeze în acest an. La finalul perioadei de vot au fost înregistrate 3.906 de voturi, proiectele care au obținut cel mai mare număr de voturi, pentru fiecare categorie, fiind declarate câștigătoare. Cele 4 proiecte sunt: „Parcări sigure pentru biciclete“ la categoria Orașul mobil; ,,Grădini urbane comunitare”, categoria Orașul verde; ,,Amenajarea de grădini muzicale în spații comune”, categoria Orașul relaxat; ,,Pistă pentru alergat în parcul Tractorul”, categoria Orașul comunității, 238 de voturi. Având în vedere că valoarea acestor proiecte era mai mică decât suma alocată programului de bugetare participativă, de 2 miloane de lei, a fost declarat câștigător și un al cincilea proiect, „Toaletă publică în Parcul Tractorul“.