Primăria Brașov a pus în funcțiune alte 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice

Municipalitatea continuă implementarea strategiei de promovare a soluțiilor de transport prietenoase cu mediul prin asigurarea infrastructurii necesare. Pe lângă investițiile în transportul electric public, municipalitatea dezvoltă și infrastructura necesară autoturismelor electrice, prin crearea unei rețele de stații de încărcare care să acopere nevoile actuale ale brașovenilor și turiștilor, dar și să creeze premisele necesare creșterii numărului celor care utilizează acest tip de autoturisme.

Primăria Brașov a demarat un program amplu de dezvoltare a unei rețele publice de stații de reîncărcare, care va ajunge la aproximativ 250 de unități, amplasate atât în zonele intens circulate, cât și în interiorul cartierelor, cea mai mare parte fiind finanțate cu fonduri nerambursabile.

Zilele acestea, primăria a pus în funcțiune alte 15 stații de reîncărcare a autoturismelor electrice, care se adaugă celor 24 existente.

,,Continuăm programul nostru de a transforma Brașovul într-un oraș prietenos cu mediul, un adevărat «oraș verde». Am pus în funcțiune încă 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice și hibrid plug-in, care se adaugă celor 24 existente. Acestea funcționează în cele două parcări multietajate ale primăriei, Regina Maria și Poiană, la gară și la intrările în oraș, astfel că pe lângă brașoveni, cei care vor să ne viziteze orașul își pot lăsa mașinile la încărcat și pot utiliza transportul în comun în interiorul orașului. Urmează și implementarea celorlalte proiecte pentru care am obținut finanțare nerambursabilă prin AFM (Administrația Fondului pentru Mediu, n.n.) și PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență, n.n), pentru ca Brașovul să ajungă la o rețea publică de aproximativ 250 de stații de încărcare”, a precizat primarul Allen Coliban.

Cele 15 stații au câte două puncte de încărcare fiecare, unul de 100 de Kw și unul de 22 de Kw, și se găsesc în următoarele parcări și terminale RATBV:

  • parcarea multietajată Poiana Mică – o stație;
  • parcarea multietajată Regina Maria – 4 stații;
  • terminal transport RATBV Poienelor – două stații;
  • parcare gara Brașov – două stații;
  • parcare zona fostului stadion municipal- 3 stații;
  • parcarea de lângă terminalul de transport RATBV Rulmentul – 3 stații.
Citeste și:  Brașovul, în etapa finală de selecție pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic

Valoarea contractului de furnizare și instalare pentru cele 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice a fost de 1.899.270 lei, fără TVA, furnizorul fiind SC EVGO GREEN MOTION SRL.

În acest moment primăria are instalate următoarele stații publice:

  • 4 stații de reîncărcare vehicule electrice 50 kW DC + 22kW AC, proiect finanțat din bugetul local, încărcare gratuită (Str. Nicolae Iorga, la Parcul Titulescu);
  • 2 stații de reîncărcare 11 kW AC conectate la sistemul de iluminat public, proiect finanțat din bugetul local – operaționale din anul 2016, încărcare gratuită (Bd. Eroilor, Zona Muzeul de Artă – Capitol, parcare publică);
  • 8 stații de reîncărcare lentă, gratuită, la Parcarea Regina Maria;
  • 10 stații cu un sistem de încărcare în curent alternativ, de 22 de kW, montate în parcări publice, cu încărcare gratuită: B-dul Griviței nr. 49; B-dul Griviței nr. 69; Calea București, breteaua spre str. Carpaților (vizavi de Inspectoratul de Stat în Construcții) – 2 stații; Str. Crinului – 2 stații; Str. Avram Iancu, în apropiere de intersecția cu str. Morii; Str. Avram Iancu, în apropiere de fabrica Vel-Pitar; Str. Independenței, în apropiere de Piața Tractorul; în parcarea de la Grădina Zoologică.
Citeste și:  RATBV anunță mici modificări în traseele unor linii de transport ce tranzitează zona Bartolomeu

Proiecte în curs de implementare:

  • 90 de stații de reîncărcare, proiect finanțat prin Planul Național de RNRR (22 de stații 100kW DC + 22kW AC și 68 de stații 2×22 kW AC);
  • 15 stații de reîncărcare de 100kW DC + 22kW AC, proiect finanțat prin AFM;
  • 80 de stații 2x22kW, proiect finanțat prin AFM.

La acestea se adaugă alte proiecte finanțate prin PNRR, care includ și stații de reîncărcare (ex. renovare energetică a clădirilor rezidențiale).

În municipiul Brașov sunt înregistrate* 989 de autoturisme electrice; 57 de microbuze și autocare electrice; 81 de motociclete, motorete scutere electrice; 13 autovehicule electrice de până la 12 tone. Acestora li se adaugă și 5.941 de autoturisme hibrid, dintre care o parte semnificativă sunt cu sistem plug-in.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.