Primăria Brașov a solicitat includerea spitalului regional pe lista proiectelor finanțate de UE

Reprezentantul Primăriei Brașov și președintele CJ Adrian Veștea au organizat o întâlnire cu reprezentanții sistemului medical și cei ai mediului academic din acest domeniu pentru a prezenta stadiul acestui proiect și pentru a vedea, în această etapă, care este opinia specialiștilor din domeniu cu privire la proiectul construirii acestui spital.

La întâlnire, alături de primar și președintele CJ, au participat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Mihai Veștea, directorul DSP, Andrea Neculau, directorul medical al Spitalului Județean, dr. Cătălin Mișarcă, directorul medical al Spitalului de copii, dr. Liviu Muntean, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Dan Morar, managerul Spitalului de Obstretică și Ginecologie, dr. Mircea Preda, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie, Nicușor Bâgiu, șeful secției Neurologie a Spitalului Județean, dr. Cristian Falub, șeful UPU-SMURD, dr. Cristina Vecerdi, dr. Marius Neculoiu, dr. Maria-Elena Cocuz, șef secție Spitalul de Infecțioase, reprezentantul Autorității Naționale de Management în Sănătate, dr. Marius Mărginean, directorul Direcției de Sănătate și Asistență Medicală din CJ, Adelina Văsioiu, și președintele Asociației Noul Spital al Brașovului, dr. Dan Grigorescu.

Opinia celor prezenți cu privire la acest proiect, inclusiv încadrarea lui ca spital regional a fost una de susținere unanimă, mai ales că, conform celor declarate de participanți, în fapt, actualul spital județean tratează pacienții la nivelul întregii regiuni. Singurul punct asupra căruia au existat opinii diferite între reprezentanții sistemului medical și autorităților publice, pe de o parte, și dr. Dan Grigorescu, pe de altă parte, a fost cel legat de numărul de paturi. Conform proiectului, avizat și de Ministerul Sănătății, spitalul regional are prevăzute aproximativ 900 de paturi. Acest număr a fost stabilit în urma analizelor făcute atât de specialiștii implicați în elaborarea studiului de prefezabilitate și de cei care lucrează la studiul de fezabilitate, cât și analizei făcute de comisia mixtă constituită la nivelul ministerului Sănătății și al municipiului Brașov. Deși sprijină acest proiect și a apreciat demersurile făcute până în prezent, domnul Grigorescu susține extinderea actualului proiect cu încă 600 de paturi.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

Deși vorbitorii i-au atras atenția domnului Grigorescu că un astfel de demers ar presupune reluarea proiectului de la 0, fără a avea nimeni certitudinea că numărul de paturi va fi diferit de cel stabilit în acest moment, iar în acest fel se vor pierde toate demersurile făcute în ultimi doi ani, și vom rata oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile, reprezentantul ANSB și-a menținut punctul de vedere legat de numărul de paturi.

Conform declarației primarului, în luna februarie 2021, când va fi prezentat studiu de fezabilitate realizat de grupul de experți selectați de BERD, care asigură și 90% din finanțarea costurilor pentru elaborarea întregii documentații, se va ști cu exactitate numărul de paturi necesare pentru a acoperi nevoile județelor arondate la acest spital.

Citeste și:  170 kg de articole pirotehnice, confiscate de către polițiștii brașoveni

În cadrul prezentării făcute de primar cu privire la etapele și stadiul proiectului, un capitol aparte a fost cel privind posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile prin Planul național de relansare și reziliență. Primarul a precizat că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a transmis o solicitare pentru includerea acestui spital între proiectele pentru care se asigură fonduri de relansare și reziliență.

Prezent la întâlnire, secretarul de stat Mihai Veștea, a precizat că Brașovul are șanse mari să obțină aceste fonduri doar dacă reușește să respecte termenele convenite cu Uniunea Europeană, atât pentru depunerea proiectelor, cât și pentru finalizarea lucrărilor, iar că ratarea acestei oportunități ar fi o mare greșeală pentru viitorul acestui spital. Conform lui Veștea, până la sfârșitul lunii octombrie România trebuie să prezinte o propunere cu proiectele pentru care vor fi cheltuite cele 31 de miliarde de euro puși la dispoziția României pentru relansare economică și reziliență, iar la sfârșitul lunii februarie, trebuie ca această listă cu aceste proiecte să fie finalizată și transmisă Uniunii Europene, iar până la sfârșitul lui 2022, 70% din această sumă trebuie să fie contractată altfel se pierde. Până la sfârșitul lui 2023, întreaga sumă, cele 31 de miliarde, trebuie să fie contractată, iar finalizarea utilizării banilor trebuie să fie la sfârșitul lui 2026.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

,,Pornind de la aceste etape, s-a făcut o analiză a proiectelor care sunt suficient de mature ca să se încadreze în aceste termene. Brașovul, care pornit din timp, este pregătit, și are unul dintre proiectele care poate fi finanțate. În urma discuțiilor pe care le-am avut la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, avem certitudinea că undeva la 300 de milioane de euro pot fi accesate pentru construirea acestui spital”, a declarat Mihai Veștea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.