Primăria Brașov investește 141 de milioane de lei în educația profesională din Brașov

Municipalitatea a semnat contractul de finanțare pentru construirea Campusului integrat pentru învățământ dual. Prin acest proiect, tinerii vor beneficia de învățământ tehnic de la nivel liceal până la terminarea facultății.

Primăria Brașov continuă programul de investiții în dezvoltarea sistemului educațional. Pe lângă investițiile în construirea de noi unități de învățământ, extinderea celor existente, construirea de săli de sport și dotarea acestora cu echipamentele necesare desfășurării activității, Brașovul își continuă pionieratul în învățământul dual, prin construirea unui campus integrat destinat tinerilor, atât la nivel liceal, cât și universitar.

Miercuri, 4 octombrie, reprezentanții Municipalității și ai Ministerului Educației au semnat contractul de finanțare pentru construirea acestui campus, care va integra un centru educațional cu săli de clasă, ateliere tehnologice, bibliotecă etc., un cămin pentru elevi/studenți, o cantină și o sală de sport. Valoarea finanțării nerambursabile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență este de peste 104 milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului este de 141 milioane lei.

Vă reamintim că proiectul Brașovului a fost între primele 5 ca punctaj, dintre cele 29 de proiecte depuse în această sesiune de finanțare.

,,Brașovul își continuă pionieratul în dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, prin construirea primului campus care integrează învățământul profesional la nivel liceal cu cel la nivel universitar. Odată cu semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, în valoare de peste 100 de milioane de lei, prin PNRR, putem demara procedurile pentru construirea campusului dedicat învățământului dual profesional, care va asigura ruta completă de educație tehnică. Așa cum noi am fost primii din țară care au dezvoltat învățământul dual, vom fi tot primii care trec la următorul nivel acest tip de educație, cea în care absolvenții de colegii tehnice își continuă studiile la facultate, în același tip de parteneriat administrație – învățământ – mediu de afaceri. Brașovul rămâne astfel polul învățământului dual în România, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar”, a declarat primarul Allen Coliban.

Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea învățământului profesional dual, cu rute complete (adică atât liceu, cât și facultate), pentru calificări solicitate pe piața muncii în industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism.

Campusul pentru învățământ dual va dispune de:

– un centru educațional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice/de practică digitale + anexe (câte 2 ateliere pentru fiecare domeniu vizat, respectiv industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism), un atelier digital multifuncțional universitar, bibliotecă (sală de lectură, birou administrator, rafturi cărți, spațiu discuție), spații de recreație la interior, spații tehnice și pentru depozitări, grupuri sanitare, cabinet medical, spații administrative, centru de resurse;

– un cămin pentru elevi/studenți cu o capacitate de bază de 400 de locuri, distribuite în 198 de camere cu câte 2 locuri și 4 camere pentru persoane cu dizabilități. La acestea se vor adăuga atât camere pentru personal didactic și pentru invitați, cât și funcțiuni conexe: spații comune, spații tehnice și administrative;

– o cantină cu bucătărie proprie și spații de luat masa, toalete și spații conexe (depozite, oficii). Cantina va funcționa în regim de cantină pentru elevi, cadre didactice și invitați. Capacitatea maximă va fi de minimum 101 persoane ce pot lua masa în același timp;

– o sală de sport cu caracter multifuncțional, capabilă să găzduiască și evenimente care ar aduna mai multe clase din campus împreună, festivități, proiecții de film etc. Sala va fi astfel dimensionată încât să cuprindă un teren de sport multifuncțional. Capacitatea propusă este de 132 de persoane pentru activități sportive și 350 persoane pentru evenimente.

Campusul va fi construit în cartierul Stupini, pe Str. Albinelor nr. 29, pe un teren al municipiului, în suprafață de 28.896 mp.

Date proiect:

,,Campus Integrat pentru Învățământ Dual” este finanțat în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C15: Educație/Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior/Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.

Valoarea este de 141.534.676,47 lei, fără TVA, din care valoarea finanțării nerambursabile, asigurată prin PNRR, este de 104.145.220 lei.

Proiectul este derulat de membrii Consorțiului Regional Integrat Pentru Învățământ Dual Brașov care are următoarea componență:

  • UAT Municipiul Brașov – lider de consorțiu;
  • UAT Județul Brașov; UAT Orașul Întorsura Buzăului; Universitatea Transilvania Brașov; Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu; Colegiul Tehnic Maria Baiulescu; Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț; Colegiul Tehnic Transilvania; Colegiul Tehnic de Transporturi; Școala profesională germană Kronstadt; Liceul tehnologic „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului; DWK Fit for Future; RATBV SA; Airbus Helicopters Romania SA; IAR SA Brașov; Miele Tehnica SRL; Kolping Concept SRL; Cucinino Pasta Bar SRL; EVIDEN TECHOLOGIES SRL; Inspectoratul Școlar Județean Brașov; Atos Convergence Creators SRL; Camera de Comerț și Industrie Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.