Municipalitatea a început astăzi amplasarea primei tranșe de 100 de coșuri de gunoi stradale cu recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
„Este un proiect care a apărut în cadrul Forumul Orașelor Verzi, la fel ca și cel privind colectarea selectivă în școli, care s-a încheiat deja, sau deja celebrul automat PETrică. Dorim un oraș mai verde și mai curat, trebuie să atingem ținte de colectare selectivă destul de drastice în contextul în care, în continuare, foarte mulți români nu sunt interesați să colecteze selectiv, nu știu cum se colectează selectiv sau nu au infrastructura necesară la dispoziție, iar municipalitatea trebuie să fie un exemplu în acest sens. Coșurile de gunoi clasice sunt pline în special de materiale reciclabile – pet-uri, hârtie, doze – și este un lucru firesc să creăm posibilitatea brașovenilor și turiștilor să arunce aceste deșeuri în coșuri de gunoi specializate. În plus, dorim să oferim și informațiile minime necesare în așa fel încât cei care le utilizează să știe ce anume se colectează selectiv și ce nu, iar aceste informații sunt inscripționate pe noile coșuri de gunoi. Zilele acestea se amplasează primele 100 de bucăți, în special în zona centrului vechi, în stațiile RATBV, în parcuri și pe zone de promenadă, și dorim să extindem acest proiect și în cartiere și alte zone“, a declarat primarul Allen Coliban.
Ansamblurile conțin patru recipiente de colectare selectivă – „Hârtie și carton“, „Plastic și metal“, Sticlă“ și „Deșeuri menajere“ și sunt dotate cu scrumieră.
Sunt fabricate în România, din tablă vopsită în câmp electrostatic, au ornamente din lemn, dimensiuni de 1,4 m lungime, 0,4 m lățime și un volum aproximativ pe fiecare dintre cele patru recipiente de 45 litri (aproximativ 180 litri în total). În partea superioară au un capac de închidere cu cheie, iar accesul la recipiente este posibil din toate părțile. Costul fiecărui ansamblu a fost de 1400 de lei fără TVA, și au fost achiziționate din bugetul destinat mobilierului urban stradal.
Pe fiecare astfel de ansamblu se află și „instrucțiuni de folosire“ pentru fiecare dintre fracțiile reciclabile, indicând care deșeuri fac parte din categoria reciclabilelor și care sunt considerate deșeuri menajere. De exemplu, în categoria „plastic și metal“ reciclabile pot fi bidoane și cutii, pungi din plastic, ambalaje de protecție, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve sau cutii tetrapack, dar nu pot fi produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice, ori deșeuri medicale.
Amplasarea celor 100 de ansambluri din prima etapă se va face în special în Centrul Vechi, pe trotuare, în stațiile RATBV, pe strada Republicii, în piețe și zone de promenadă (de exemplu Aleea de sub Tâmpa), precum și în parcurile din oraș și stațiile RATBV de pe artere principale, cum ar fi Calea București. Programul este unul multianual, amplasarea acestora urmând să fie extinsă și în alte zone ale orașului.