Primăria Brașov invită experții în domeniul cultural să își depună candidatura pentru formarea comisiilor de evaluare și selecția cererilor de finanțare care vor fi depuse în cadrul programului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale al Municipiului Brașov.
Invitația se adresează specialiștilor cu experiență de minimum 3 ani în domeniul cultural. Activitatea de evaluare este remunerată, conform prevederilor legale (Ordonanța Guvernului nr. 51/1998, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, cu modificările și completările ulterioare, n.n.) cuantumul indemnizațiilor per proiect evaluat este de 10% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 300 de lei.
„Anul 2022 a fost anul în care evenimentele culturale au ajuns la o efervescență unică în orașul nostru; primăria a susținut 50 de evenimente culturale organizate de operatori privați, care s-au adăugat celor organizate de instituțiile de cultură. Anul acesta, având în vedere că bugetul alocat finanțării proiectelor culturale este cel mai mare pe care l-a alocat Brașovul până acum, peste 5,5 milioane de lei, ne așteptăm la și mai multe evenimente. Pentru a ne asigura că vom avea cele mai bune proiecte, îi invităm pe specialiștii în domeniul culturii sau în managementul și/sau evaluarea proiectelor culturale să ne sprijine în alegerea acestora și să facă parte din comisia de evaluare, completând formularul de aplicație până în data de 3 martie”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
Proiectele vor fi evaluate de o comisie formată din:
- 4 specialiști cu drept de vot, selectați de către Comisia pentru activități științifice, social – culturale, muncă, familie, educative, sportive, agrement, tineret, religie, învățământ, sănătate și protecție socială a Consiliului Local, în baza unor CV-uri transmise, conform modelului solicitat de Administrația Fondului Cultural Național, din care să rezulte vechimea minimă de 3 ani în domeniul culturii sau după caz, cel puțin 2 ani în managementul și/sau evaluarea proiectelor culturale;
- 3 consilieri locali, reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice cu drept de vot, din cadrul comisiei de specialitate nr.4 a Consiliului Local.
Pentru specialiștii care vor face parte din comisia de evaluare, primăria a lansat un formular prin intermediul căruia își pot depune candidatura.
Vă reamintim că săptămâna trecută, primăria a lansat apelul de proiecte pentru finanțarea proiectelor culturale prin intermediul Ghidului de finanțare aprobat de Consiliul local. Data limită pentru depunerea propunerilor este 20 martie, ora 14.00.
Calendarul concursului de proiecte culturale pentru 2023 este următorul:
- 17 februarie – 20 martie, ora 14.00 – termenul de înregistrare a dosarelor de finanțare nerambursabilă;
- 21 martie – 3 aprilie – verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare (Etapa I – include și etapa de clarificări și completări ale documentelor atașate cererii de finanțare nerambursabilă);
- 4 aprilie – publicarea listelor după verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității;
- 5 – 26 aprilie – analizarea, evaluarea și selecția cererilor de finanțare de către Comisia de Selecție (Etapa a II-a);
- 27 aprilie – publicarea listei cu proiectele selectate pentru finanțare, inclusiv punctajul obținut de fiecare proiect, respectiv lista cu proiectele neselectate;
- 28 aprilie – 3 mai – termenul pentru depunerea contestațiilor;
- 4 – 8 mai – perioada de soluționare a contestațiilor;
- 9 mai – publicarea listelor finale cu proiectele selectate pentru finanțare.
Din 10 mai vor fi încheiate contractele de finanțare, în funcție de urgența evenimentului.