Primarul Brașovului s-a întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri

Ieri, 23 martie, primarul Allen Coliban a avut o întâlnire cu reprezentanții companiilor din Brașov și din zona metropolitană, pentru a identifica cele mai bune soluții prin care Municipalitatea poate sprijini mediul de afaceri, în această perioadă complicată, dar și pentru a apela la susținerea acestora pentru atragerea de noi investitori. La întâlnire au participat aproximativ 40 de decidenți ai companiilor importante din Brașov, alături de reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie, Clubului Economic German, Clubului Francofon de Afaceri și cei doi viceprimari, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu.

,,Avem nevoie de prosperitate, avem nevoie de o perspectivă pe termen lung, avem nevoie de o poziționare în top a Brașovului, în competiția, să îi spunem așa, cu celelalte municipii mari din România, ori toate aceste lucruri sunt strâns legate de performanța mediului economic și de felul în care ajutăm, de la nivelul administrației locale, mediul de afaceri. Am vorbit foarte mult, în ultimele luni, despre nevoia de investiții și nevoia de dezvoltare, dar indiferent cum am aborda acest domeniu, trebuie să începem de la mediul economic actual, astfel încât, dumneavoastră, să fiți mulțumiți și, în felul acesta, să vă transformați în ambasadori ai Brașovului, atât la nivel național, cât și peste hotare. Toată teoria spune că îți este mult mai ușor să găsești investitorii pornind de la mediul economic actual, dar și de la partenerii de pe lanț ai actorilor economici prezenți în Brașov”, a declarat primarul Allen Coliban, la începutul acestei întâlniri.

Citeste și:  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România face apel la instituţiile statului să ia măsuri de protejare a activităţii jurnaliştilor

Temele discuției au fost legate de modul în care pandemia a afectat sectorul economic din zona Brașovului, modul în care Municipalitatea se poate implica cu măsuri și investiții în sprijinirea acestui sector, care sunt problemele cu care se confruntă companiile, inclusiv lipsa resursei umane.

Majoritatea celor prezenți s-au arătat optimiști în ceea ce privește modul în care va funcționa economia în acest an, unii având deja comenzi mai mari decât anul trecut, dar, pentru a menține trendul acestei reveniri, au solicitat sprijinul administrației publice pentru soluționarea diverselor probleme cu care se confruntă.

Discuțiile, care au durat două ore, s-au axat pe problemele generale sau specifice din fiecare sector de activitate, pe teme privind dezvoltarea metropolitană, subiectul trenului metropolitan sau al mobilității ecologice până la locul de muncă, nevoia surselor alternative de energie și reciclarea selectivă în caz de consum industrial. Alții au punctat nevoia dezbaterilor asupra noului PUG și impactul acestuia în regiune și pentru afacerile de aici.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

De asemenea, alt punct atins în discuție a fost acela al Parcului Industrial și nevoia de achiziționare de către Primărie a unor terenuri strategic economice și urbanistice.

De exemplu, pentru Schaeffler România, principalele probleme sunt legate de  asigurarea accesului pentru transportul de marfă, care se poate rezolva prin finalizarea lucrărilor de modernizare a străzii Cucului, nevoia de a atrage resursă umană din afara județului, deoarece în zona Brașovului nu mai este disponibilă, iar aceasta se poate face prin intermediul Școlii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK), dar este nevoie ca lucrările de construire a căminului de elevi de la SPGK să se finalizeze cât mai repede, și, nu în ultimul rând, transportul angajaților, care s-ar putea face prin intermediul unui tren metropolitan.

Pentru Selgros, având în vedere că turismul este una dintre activitățile economice majore la nivelul orașului, Municipalitatea ar trebui să se implice activ în sprijinirea sectorului HORECA.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

Kronospan a solicitat sprijinul pentru un proiect de reciclare a deșeurilor din lemn, de ex. mobilier vechi, dar și pentru găsirea de soluții de către RATBV pentru transportul angajaților, iar reprezentantul BILKA, având în vedere că are o investiție foarte mare, în derulare, în cartierul Tractorul, a solicitat clarificare situației urbanistice pentru acea zonă.

Nu în ultimul rând, companiile și-au arătat interesul de a continua sau de a iniția noi proiecte de responsabilitate socială, astfel încât implicarea lor în viața comunității să fie mult mai prezentă.

După ce a răspuns tuturor întrebărilor și a prezentat soluțiile pe care și le propune Municipalitatea pe termen scurt, mediu și lung, pentru a sprijini dezvoltarea sectorului economic, la finalul discuției primarul Allen Coliban a invitat toți actorii din zona mediului de afaceri la continuarea dialogului și a colaborării prin înființarea unui unui organism de consultare pentru administrația publică locală, respectiv un Consiliu Consultativ cu Mediul de Afaceri, care ar putea fi reunit constant, ca liant între autorități și mediul privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.