Primarul Brașovului și edilii din Sibiu, Cluj și Timișoara, vor cere premierului o derogare pentru organizarea Târgului de Crăciun

Primarul Allen Coliban a discutat astăzi, on-line, cu meșteșugarii și producătorii care anii trecuți au participat la Târgul de Crăciun, pentru a găsi, împreună, cele mai bune variante ca acest târg să aibă loc în luna decembrie, cu respectarea tuturor măsurilor de reducere a riscului de transmitere a coronavirusului.

Încă de la începutul discuțiilor, primarul le-a precizat celor prezenți că în acest moment, conform reglementărilor legale în vigoare, este interzisă organizarea de târguri, iar scopul acestei întâlniri nu este de a găsi soluții pentru a ocoli legea, ci de a putea prezenta Guvernului României cele mai sigure soluții de organizare a unui astfel de târg, așa încât acesta să poată excepta Târgul de Crăciun din lista interdicțiilor.

Citeste și:  Care este diferența dintre rude și afini?

Cei 26 de meșteșugari și producători prezenți la întâlnire, alături de consilierii locali Bogdan Bart și Andrei Oniga, au prezentat primarului o serie de propuneri, care creează premisele organizării Târgului de Crăciun în condiții de siguranță.

Astfel a fost propusă organizarea târgului în toată Piața Sfatului, fără a mai exista căsuțe apropiate. O altă propunere făcută a vizat o zona și mai mare, respectiv, organizarea lui, pe lângă Piața Sfatului, și în celelalte piațete din centrul istoric, cum ar fi Piața Brassai, Piața Enescu, Piața Sf. Ioan, sau chiar pe strada Republicii și M. Weiss, în Livada Poștei. În felul acesta s-ar crea un circuit al Târgului de Crăciun.

Citeste și:  Poliția Română ne avertizează să nu lăsăm prea multe date personale pe internet sau pe rețelele de socializare

Alte propuneri au vizat măsurile de siguranță pe care fiecare expozant le poate lua: să monteze o barieră transparentă (geam sau plexigas) între el și clienți. Clienții să aibă la dispoziție dezinfectant și măști de rezervă iar anunțurile cu regulile privind prevenirea răspândirii bolii să fie afișate la vedere. Utilizarea, în principal, a plății cu cardul. Expozanții să realizeze săptămânal o nebulizare profesională a interiorului căsuței și a mărfii.

Toți participanții au fost de acord că un Târg de Crăciun on-line nu poate fi o soluție viabilă. În schimb, evenimentele artistice aferente unui astfel de târg, concerte, colinde, se pot desfășura on-line și pot completa cu succes acest târg.

Citeste și:  Drepturi de adult la 16 ani. Cum funcționează emanciparea minorului

În zilele următoare, primarul Coliban va avea noi discuții cu prefectul Cătălin Văsii, dar și cu primarii din orașele care organizau în mod tradițional astfel de târguri – Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara – pentru a merge cu o propunere comună către premierul României, în care să prezinte toate măsurile pe care autoritățile publice le vor lua, astfel încât aceste târguri să nu prezinte nici un risc de răspândire a virusului.

Totodată, participanții la această întâlnire vor mai completa, în perioada următoare, lista de propuneri pentru creșterea siguranței desfășurării acestui târg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.