Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marți, 17 septembrie 2024, la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorul Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka, Mariez Enid Madurika Joseph Weninger, ambasadorul Republicii Cehe, Martin Košatka, ambasadorul Regatului Suediei, Anna Hällerman, ambasadorul Republicii Austria, Ulla Krauss-Nussbaumer, ambasadorul Republicii Islamice Pakistan, Muhammad Arshad Jan Pathan, și pe ambasadorul Statului Israel, Lior Ben Dor.

Președintele României le-a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în acest sens.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka, Mariez Enid Madurika Joseph Weninger, Președintele Klaus Iohannis a salutat recenta deschidere a Ambasadei Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka la București și a apreciat dinamica pozitivă a cooperării româno-srilankeze și a dialogului la nivel politic.

Totodată, Președintele României a evidențiat principalele repere în relația bilaterală și multilaterală, reconfirmând interesul pentru aprofundarea cooperării în diferite domenii.

În cadrul discuției cu ambasadorul Republicii Cehe, Martin Košatka, Președintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul foarte bun al relației bilaterale, bazat pe o legătură tradițională de prietenie și solidaritate între cele două state, precum și pe o cooperare strânsă la nivelul UE, al NATO și în plan internațional.

Citeste și:  Autoturism de lux, căutat de autoritățile din Germamia, descoperit de poliţiştii de frontieră în România

Președintele României și ambasadorul ceh au evidențiat oportunitățile de intensificare a relațiilor bilaterale, în plan european, în domeniul economic și în ceea ce privește schimburile comerciale, cât și în plan sectorial. Au fost abordate și teme de securitate, inclusiv evoluțiile din Ucraina și consolidarea rezilienței Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis și ambasadorul Martin Košatka au subliniat, de asemenea, faptul că atât comunitatea românească din Cehia, cât și minoritatea cehă din România contribuie la consolidarea prieteniei îndelungate dintre cele două țări.

În întrevederea cu ambasadorul Regatului Suediei, Anna Hällerman, au fost evidențiate relațiile bilaterale foarte bune și evoluția pozitivă a dialogului politic pe parcursul ultimilor ani, precum și buna cooperare în afacerile europene și în plan internațional.

Președintele României a apreciat că aderarea Suediei la NATO în acest an, sprijinită activ de România, a adus valoare adăugată Alianței și securității europene, în contextul actual dificil creat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și de celelalte focare de conflict din vecinătatea Europei.

Totodată, au fost reliefate și abordările similare în ceea ce privește susținerea unor obiective strategice, precum menținerea sprijinului multidimensional pentru Ucraina și consolidarea rezilienței Republicii Moldova, precum și interesul pentru intensificarea cooperării bilaterale în domeniul securității, din noua postură de state Aliate.

Citeste și:  FLY LILI oferă reduceri de 20% pentru toate zborurile cu plecare din Brașov

Cu ocazia discuției cu ambasadorul Republicii Austria, Ulla Krauss-Nussbaumer, au fost evidențiate legăturile extinse în plan economic și interuman dintre România și Austria, existând un potențial ridicat de dezvoltare a dialogului și a cooperării bilaterale, în plan politic, la nivel european și sectorial.

Din această perspectivă, Președintele Klaus Iohannis a subliniat obiectivul prioritar al României privind finalizarea procesului de aderare la spațiul Schengen cu frontierele terestre și a solicitat părții austriece sprijinul pentru ca acest deziderat să fie realizat cât mai curând, pentru a înlătura astfel barierele în calea liberei circulații și a transporturilor, care frânează dezvoltarea economică în întreaga regiune.

Președintele României și ambasadorul Austriei au amintit și contribuția comunității românești la dezvoltarea socială și la economia austriacă, subliniind interesul pentru întărirea cooperării în domeniul afacerilor sociale și al protejării drepturilor lucrătorilor.

În cadrul întrevederii au mai fost abordate coordonarea la nivelul UE și cooperarea în privința sprijinului pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, precum și pentru promovarea unei politici credibile de extindere a Uniunii, în Vecinătatea Estică și în Balcanii de Vest.

Citeste și:  Sportivi din 15 ţări, la Râşnov, în weekend, la Cupa Mondială de vară la sărituri cu schiurile

În dialogul cu ambasadorul Republicii Islamice Pakistan, Muhammad Arshad Jan Pathan, Președintele Klaus Iohannis a evocat nivelul remarcabil al cooperării bilaterale și al diplomației parlamentare.

Ambele părți au confirmat interesul pentru aprofundarea și diversificarea relațiilor economice și culturale româno-pakistaneze, în contextul împlinirii, pe 15 octombrie 2024, a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Statului Israel, Lior Ben Dor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat nivelul remarcabil al cooperării bilaterale, reflectat de dialogul politic periodic aprofundat și de excelenta colaborare în diferite domenii.

Cu acest prilej, a fost reconfirmat interesul pentru impulsionarea dialogului politico-diplomatic și a cooperării în plan economic și sectorial, fiind evocate domenii cu potențial crescut în care pot fi identificate și implementate proiecte de interes comun.

A avut loc și un schimb de opinii privind provocările actuale de securitate, cu accent pe contextul regional din Orientul Mijlociu. În context, Președintele României a amintit că țara noastră a condamnat cu fermitate atacurile din 7 octombrie 2023, subliniind, totodată, importanța ajungerii la o încetare permanentă a focului în Fâșia Gaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.