Primul exerciţiu regional salvaspeo organizat în Avenul Groapa de Aur din Masivul Postăvarul

Salvatori din mediul subteran şi speologic din trei judeţe – Braşov, Dâmboviţa şi Mureş – alături de salvatori montani şi voluntari, au participat, duminică, la primul exerciţiu regional salvaspeo organizat în Avenul Groapa de Aur din Masivul Postăvarul, care a reprezentat primul pas în procesul de acreditare a formaţiei Salvaspeo Braşov din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Braşov.

„Conform scenariului, un speolog aflat la 30 de metri adâncime, în timp ce explora avenul din judeţul Braşov, a căzut şi a suferit un traumatism la unul din membrele inferioare. Traumatismul a necesitat imobilizarea victimei pe targă şi evacuarea prin tehnici specifice salvării din peşteră. După declanşarea alertei, echipa de prim răspuns s-a deplasat la locul accidentului, a coborât la victimă, i-a acordat primele îngrijiri medicale, iar ulterior a organizat un punct cald pentru îngrijirea victimei. Totodată a fost demarată procedura de echipare a echipelor de salvare, iar speologii au coborât în avenul din Masivul Postăvarului. Echipele specializate din cadrul serviciilor judeţene au început evacuarea victimei la suprafaţă cu ajutorul a trei ateliere de evacuare. Victima a fost predată echipelor Salvamont sosite la faţa locului şi, ulterior, transportată la echipajele medicale sosite la baza muntelui”, se arată într-un comunicat remis luni de Salvamont Braşov.

Organizarea exerciţiului a fost realizată de cele trei Servicii Judeţene Salvamont – Salvaspeo Braşov, Dâmboviţa şi Mureş, sub egida Asociaţiei Corpul Român Salvaspeo – „CORSA”.

Citeste și:  Ministrul Bogdan Ivan: "Pregătim 2000 de companii româneşti pentru tranziţia digitală"

„Acest exerciţiu a oferit o oportunitate valoroasă pentru participanţi de a-şi îmbunătăţi abilităţile şi de a testa noi tehnici de salvare, dar a fost şi un pas important în consolidarea colaborării interjudeţene, esenţială pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă. Prin astfel de iniţiative, serviciile publice judeţene salvamont şi salvaspeo îşi reafirmă angajamentul faţă de protejarea vieţilor umane şi asigurarea unui răspuns rapid şi coordonat în cazul incidentelor în medii provocatoare”, se arată în comunicatul citat.

La acest exerciţiu au participat 17 salvatori montani şi şapte salvatori din mediul subteran din cadrul SPJ Salvamont – Salvaspeo Braşov, trei salvatori din mediul speologic de la SPJ Salvamont – Salvaspeo Mureş, un salvator montan şi 8 salvatori din mediul subteran şi speologic din cadrul SPJ Salvamont – Salvaspeo Dâmboviţa şi trei salvatori montani din cadrul SPL Salvamont Poiana Braşov. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.