Conceptul Private Chef. Sau cum poți să te bucuri de o cină de 5 stele chiar la tine în sufragerie, fără niciun pic de efort
Când Mahomed nu poate merge la munte, vine muntele la Mahomed. Cam acesta este principiul după care au fost nevoiți să se ghideze angajații din HoReCa, odată cu venirea pandemiei și refuzul autorităților de a redeschide restaurantele: dacă oaspeții nu mai pot merge la ei, se duc ei acasă la oaspeți. Le gătesc și îi servesc în intimitatea și siguranța propriei locuințe, făcându-i să se simtă mai ceva ca în localurile de lux.
Asta a făcut și Bogdan Cozma, fost head chef la cel mai renumit restaurant din Bran, astăzi Private Chef – călătorește peste tot pe unde este solicitat și gătește pentru evenimente private, chiar în bucătăriile clienților. Face asta deja de mai bine de 3 luni, timp în care a umblat prin București, Brașov, Buzău și a ajuns chiar și până în însorita Grecie.
Zilele astea l-am prins la cumpărături. Se pregătește pentru o aniversare cu ștaif, pentru care va prepara dish-uri din sfera bucătăriei moleculare, și era în căutare de ingrediente. Trebuie să știți că noțiunea de private chef nu implică doar gătitul. Bogdan și echipa lui se ocupă de absolut tot: achiziția de ingrediente, pregătirea mâncării, servit și chiar curățenia de după. Tot ei aduc și ustensilele, neavând nevoie de la clienți decât de un frigider, o plită și un cuptor. Și se poate alcătui un meniu decent chiar și cu un buget mai modest, de 100-150 RON de persoană.
Bogdan visa demult la tipul acesta de business, ne-a povestit. Este bucătar de 7 ani și cel mai mult în meseria asta îi place interacțiunea cu oamenii, lucru care în heirupul unui restaurant se întâmplă rar și nu la nivelul la care el își dorește. Chef-ul vrea să se asigure că la oaspeții săi ajung nu doar farfuriile finale, ci și toată emoția pregătirii lor. Pentru că așa se întâmplă când iubești ceea ce faci: vrei să dai mai departe atât rezultatul muncii tale, cât și pasiunea care te-a dus acolo.
Să te bucuri și tu de o cină ca la restaurant în intimitatea casei tale nu e deloc complicat. Suni bucătarul, îi spui cam ce ți-ai dori, ce buget ai și câte persoane trebuie hrănite, iar de acolo se ocupă el. Fie că ți-e poftă de un meniu tradițional, ca la bunica, vrei să-ți impresionezi prietenii cu un proțap ori te-ai gândit să experimentezi fine cuisine-ul parizian, un private chef adevărat ar trebui să fie capabil să onoreze cerințe dintre cele mai diverse și exigente. Cum ar fi, de exemplu, un piept de porumbel în crustă de prune uscate și semințe de pin, furnir din cartofi copți și sos de vin cu ciocolată amăruie. Ori o supă cremă cappuccino din ceapă albă cu trufe, spumă de cimbrișor și ou de prepeliță cu extract de vanilie și cognac.
„Când am fost în Anglia, am gătit inclusiv carne de cangur și struț, iar în Grecia o doradă uriașă, de peste 3 kilograme, de captură, pe care am cumpărat-o direct de la pescari. Pentru că ador să lucrez cu ingrediente naturale și sunt obișnuit să-mi fac cumpărăturile, pe cât posibil, de la producătorii locali. Deja îi cunosc pe toți din zona Râșnov-Bran :)”, se mândrește bucătarul, care intenționează să își deschidă curând chiar și un restaurant, după un concept unic în România:
„Da, știu, sunt nebun – dar toată lumea știe asta :)))) Să-mi deschid restaurant în plină pandemie, când toate sunt închise. Dar pe lângă nebun, eu mai sunt și un visător și un optimist din naștere, așa că sunt convins că o să fie totul bine”, a concluzionat tânărul care, la numai 31 de ani, vrea să dea o cu totul altă față bucătăriei trasilvănene. Despre ce este vorba mai exact nu a vrut să spună acum, dar promite că va reveni cu detalii în curând. Așa că o să-i urmărim și noi paginile de social media, să vedem ce mai „coace” și când e gata.