Produsele eco și provenind de la producătorii locali au prioritate în programul „Cornul și laptele“ din acest an școlar

Municipalitatea a decis ca anul acesta ca în pachetul „Cornul și laptele“, acordat preșcolarilor și elevilor din Municipiul Brașov, să primeze calitatea produselor, care să fie ecologice și furnizate de producători locali.

Cel puțin 10% dintre produse trebuie să fie certificate ECO, cel puțin 30% trebuie să provină de la producători locali, fermieri, cooperative și asociații și sunt încurajate livrările directe, de la producător la consumator, nefiind acceptate oferte care implică mai mult de 2 operatori economici pe lanțul de aprovizionare.

„Primăria Brașov a lansat licitația pentru produsele din programul «Cornul și laptele». Este primul an în care acest program se desfășoară sub tutela Primăriei Municipiului Brașov, iar obiectivul pentru acest an este ca produsele să provină din surse de încredere, să fie produse eco și să fie de la producători locali. Tocmai de aceea, criteriile de atribuire prevăd ca minimum 10 la sută dintre produse să fie eco iar acestea să provină de la producători locali, cooperative sau asociații. Un alt aspect demn de menționat în ceea ce privește acest caiet de sarcini este că pentru prima oară ponderea în alegerea furnizorului este reprezentată și de calitatea produselor nu doar de prețul cel mai mic. Astfel că, în stabilirea câștigătorului, se va ține cont 50% de criteriul prețul cel mai mic iar 50% de calitatea produselor pe care aceștia le oferă“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Citeste și:  Braconaj cu câini dresați și vânat ilegal, descoperit de polițiștii brașoveni

În caietul de sarcini pentru achiziția produselor lactate, de panificație și a merelor destinate programului „Cornul și laptele“, primăria a ales să acorde 50% din punctajul maxim criteriilor de calitate și doar 50% prețului mai mic, față de 90% preț – 10% calitate la licitațiile din anii anteriori, care erau organizate de consiliile județene.

Din cele 50 de puncte acordate pe criterii de calitate, un maxim de 20 de puncte se poate obține dacă ofertantul are mai mult de 25% dintre produse obținute din producție ECO.

Lanțul de aprovizionare are o pondere de 10 puncte, iar punctajul maxim se acordă producătorului care livrează direct beneficiarului, întreaga cantitate de produse.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

Tot la capitolul calitate, se acordă punctajul maxim, de 20 de puncte, ofertantului care achiziţionează produse cu o pondere peste 50% de la producători locali, fermieri, cooperative şi asociaţii.

Caietul de sarcini pentru licitație a fost încărcat în SICAP și așteaptă validarea pentru publicare.

Pentru a fi considerați „producători locali“, distanţa maximă dintre exploataţia de origine a produselor şi punctul de comercializare nu trebuie să depăşească 75 km.

Produsele obţinute din producţii ecologicesunt acele produse care respectă Regulamentul (CE) nr. 834/2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, respectiv produsele care poartă o etichetă ecologică naţională sau europeană.

Produsele contractate vor fi distribuite în așa fel încât copiii să primească fără discriminare produsele din pachetul achiziționat.

Conform HCL nr.380/20.07.2021, consiliul local a stabilit produsele ce vor fi acordate gratuit în cadrul „Programului pentru şcoli al României pentru anul şcolar 2021-2022″, pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, astfel: corn (două zile pe săptămână) şi biscuiţi uscaţi (trei zile pe săptămână), lapte UHT (de două ori pe săptămână), iaurt (o dată pe săptămână), mere (de două ori pe săptămână).

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

Laptele trebuie să fie UHT, fără adaos de lapte praf, zahăr, alţi îndulcitori sau cacao, iar iaurtul nu trebuie să conțină lapte praf, adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, fructe sau cacao. Porţia de lapte şi de iaurt trebuie să aibă un conţinut de minimum 3,2% proteine şi de minimum 1,8% grăsime. Porţia de lapte distribuită trebuie să aibă 200 ml, iar cea de iaurt, 125 grame.

Cornul trebuie să fie ambalat ambalat, din făină integrală sau dietetică,și poate conţine adaos de zaharuri şi grăsimi, cu încadrarea în limitele prevăzute de lege. Biscuiţii uscaţi trebuie să fie ambalaţi, din făină integrală/dietetică, și pot conţine adaos de zaharuri şi grăsimi în limitele specificate de legislație. Porţia produselor de panificaţie, în funcţie de tipul produsului, va avea 80 grame pentru corn sau echivalentul valorii energetice a acestora pentru biscuiţi uscaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.