Proiectele Clubului Economic German la Brașov

Asociația Clubul Economic German Brașov, cunoscută ca DWK, a continuat în anul 2020 proiectele de succes în domeniul educației demarate în anii trecuți.

Proiectul Săptămâna Informării Profesionale Fit for Future a avut loc pentru a 11-a oară. 12 companii membre au oferit 170 de locuri de practică elevilor din 9 colegii brașovene. S-au desfășurat prezentări în școli, 380 de elevi au transmis candidaturile lor și au participat la interviuri de selecție. Ultimele două etape ale proiectului, săptămâna de practică în companie și festivitatea de feed-back, au fost anulate din cauza situației generate de pandemie.

Școala Profesională Germană Kronstadt – SPGK, înființată în anul 2012 după model german dual, s-a dezvoltat continuu, numărul elevilor înscriși și al companiilor partenere aflându-se pe o curbă ascendentă. În anul 2019, prin semnarea protocolului de parteneriat cu Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț, a luat naștere Campusul Tehnic Brașov. În prezent peste 800 elevi, susținuți de 19 companii membre DWK Fit for Future sunt specializați în meserii cerute pe piața muncii: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, sudor, sculer matrițer, confecționer articole din piele și înlocuitori. Începând cu acest an școlar au fost introduse în oferta educațională încă 2 meserii: operator fabricare și prelucrare polimeri și mecanic utilaje și instalații industriale. Un alt proiect important este construirea unui internat moderrn pentru elevii SPGK. Clădirea cu 9 etaje va fi finalizată în anul 2022 și va pune la dispoziție 300 de locuri de cazare.

DWK a făcut progrese cu proiectul MiniTehnicus, o reinventare a Casei Pionierilor. Participarea elevilor din clasele 1-12 la cercuri tehnologice din diferite domenii: robotică, electrotehnică, automatizare, design & 3D printing, arhitectură etc. este gratuită și oferă copiilor ocazia să se familiarizeze cu tehnologii noi și să trezească prin joc interesul pentru tehnică. Totodată elevii au ocazia să socializeze și să învețe lucrul în echipă, fiind o alternativă de preferat cursurilor de after-school sau orelor nenumărate petrecute în fața tabletei. De asemenea, ei vor intra în contact cu mediul economic din Brașov și vor crește cu convingerea că Brașovul este un oraș de viitor. Pe timpul verii se vor organiza tabere în care elevii vor avea posibilitatea să aprofundeze deprinderile tehnice dobândite. O altă componentă a proiectului este organizarea Caravanei MiniTehnicus. Un microbuz va aduce laboratoarele în satele din județ. Astfel și copiii din mediul rural vor avea ocazia să fie inițiați în lumea tehnologiilor moderne.

Întâlnirea membrilor DWK cu reprezentanți ai Primăriei Brașov la sfârșitul lunii februarie a fost de succes, inițiativa a fost salutată și au fost puse la dispoziție spații în incinta fostului Cinematograf Modern. La sfârșitul lunii iunie a fost finalizată renovarea clădirii. De îndată ce situația generate de pandemia Covid-19 o va permite, va continua implementarea proiectului.

Werner Braun – Preşedintele Clubului Economic German Braşov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.