Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile “Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și o expoziție cu fotografii din Brașov.
Mini-documentarele realizate în cadrul proiectului alcătuiesc un colaj ce prezintă viziunea tinerilor din Brașov asupra orașului lor. Privitorul va asista la o imagine caledoscopică care se schimbă în funcție de noua perspectivă de timp și spațiu în care este privită: de la istoria Primei Școli Românești și legenda Lacului Vrăjitoarelor, la o zi din viața campioanei locale la patinaj de doar 17 ani, printre clădirile vechi din oraș sau halele părăsite ale fabricii Tractorul, fiecare punct de reper ale unei hărți emoționale a orașului, pe care cursanții au dorit să o ofere locuitorilor Brașovului.
Conturul acestei hărți va fi desenat și de fotografiile participanților la atelierele de fotografie documentară. Acestea, alături de imagini vechi din Brașov, vor fi prezentate într-o instalație vizuală, un portret al comunității, ale cărui trăsături sunt încălzite de emoția care a însoțit momente din viața locuitorilor săi.
Expoziția de fotografie va mai putea fi vizitată și în cadrul Filarmonicii Brașov, unde va fi expusă în perioada 24 – 30 octombrie.
Ghizi prin această hartă emoțională a orașului vor fi vocile tinerelor participante la atelierele de teatru documentar de tip verbatim, care își vor prezenta propria viziune a orașului de la poalele muntelul Tâmpa, orașul-casă al copilăriei și adolescenței lor, locul în care se văd întorcându-se mereu din orice colț al lumii vor ajunge.
În cadrul evenimentului va fi proiectat și documentarul semnat de Liviu Tofan, “Brașov 1987. Doi ani prea devreme“ (2017, 90’), un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989. Proiecția va avea loc începând cu ora ora 20:00.
“Harta emoțională a Brașovului nu ar fi fost completă fără să inserăm și acest film care vorbește despre cea mai mare mișcare de protest în istoria comunismului român. Ne-am propus să construim cu “Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului” o imagine a orașului în care părinții să se regăsească și în care cei tineri să descopere lucruri noi. Prin prezentarea documentarului “Brașov 1987. Doi ani prea devreme“, alături de producțiile tinerilor, dorim să oferim o viziune în care perspectivele generațiilor se întrepătrund, tinerii înțeleg mai bine lumea părinților lor, iar aceștia descoperă o oglindă nouă prin care pot să privească realitatea înconjurătoare, cea a copiilor lor.
Sperăm să participe cât mai mulți locuitori ai orașului la eveniment și să se bucure de această întâlnire și întregire a perspectivelor și vieților mai multor generații, care fac din Brașov orașul unic care este astăzi”, declară Daniela Apostol, managerul Asociației Docuart, organizatorul proiectului.
Participarea la eveniment este gratuită, doar în baza unei rezervări a locului pe platforma https://be-brasov.docuart.ro/.
Programul complet al evenimentului este următorul:
18:30 • old/new – Vernisaj expoziție de fotografie documentară
• pe urmele amintirilor: teatru documentar de tip labirint
• interpretarea realității: proiecție filme documentare realizate de cursanți
20:00 • Proiecție film documentar: “Brașov 1987. Doi ani prea devreme R: Liviu Tofan (2017 I 90’)”
Sinopsis:
Un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989, noiembrie 1987 a adus cea mai mare mișcare de protest în istoria comunismului român. După repetate tăieri de salarii, oamenii din Brașov au ieșit în stradă, în număr estimat de 10.000, și au strigat pentru prima dată Jos Ceaușescu. Sute au fost arestaţi și bătuţi, femei și copii, iar 61 dintre muncitori au fost deportaţi în orașe îndepărtate.
Be-Brașov este un proiect de dezvoltare durabilă care, la prima ediție, în 2022, a implicat tineri cursanți într-un program de dezvoltare personală, prin participarea lor la 3 ateliere practice de film (documentar), teatru (documentar) și fotografie documentară pe parcursul a 40 de ore/curs. De asemenea, proiectul și-a propus crearea unei comunități interesate de păstrarea și valorificarea patrimoniului afectiv, cultural și arhitectural local (forme importante de practicare a turismului cultural).
Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului este un proiect organizat de Docuart, finanțat din bugetul Municipiului Brașov.
Mai multe informații sunt disponibile pe platforma online https://bebrasov.docuart.ro/ și conturile de Facebook și Instragram ale proiectului.