Ultima zi a conferinței „EDU.DUAL – Relevanța practicii în formarea profesională”, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Brașov, a fost dedicată consorțiilor care implementează proiecte de construire sau amenajare a campusurilor în învățământul dual, proiecte finanțate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, cu suma de 1,8 miliarde de lei, sume nerambursabile.
Conform declarației secretarului de stat în Ministerul Educației, d-nul Sorin Ion, aceste consorții s-au întâlnit pentru prima dată.
Obiectivul acestei sesiuni a fost cel de a răspunde nevoii de informare și de expertiză în implementarea unor proiecte pentru construirea infrastructurii necesare implementării rutei complete de învățământ dual, liceu – universitate, o noutate pentru România, mai ales că termenele prevăzute în PNRR sunt destul de strânse, respectiv august 2026.
Cea mai mare parte a proiectelor de construire a campusurilor educaționale duale sunt fie în faza de studiu de fezabilitate, fie în faza de achiziționare a serviciilor pentru realizarea acestei documentații.
Brașovul, care, pentru a câștiga timp, a demarat achiziția SF-ului înainte de semnarea contractului de finanțare, este într-o fază destul de avansată cu această documentație, unele dintre studiile realizate fiind deja predate Municipalității.
,,Cea mai mare provocare a noastră la nivel național este finalizarea acestor investiții până în august 2026, termenul limită pentru PNRR, într-un context în care astfel de proiecte de investiții, proiecte majore, de obicei marchează foarte multe etape în achiziția de documentații, licitații, contestații etc. Avem mai puțin de trei ani pentru a finaliza investiția, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, pe care Brașovul a depus-o spre finanțare. Pe de altă parte, există provocări la nivelul fiecărui consorțiu, acelea de a identifica noile specializări, de a atrage companii care să susțină și cu investiții și cu resursă umană calificată pregătirea tinerilor în aceste domenii. Iar la Brașov putem să spunem că suntem privilegiați, suntem mândri pentru că avem un mediu de afaceri foarte activ, care de altfel a fost inițiator a tot ceea ce înseamnă germenii acestui învățământ dual, în prezent un model de bună practică în România. Deci avem ceea ce ne trebuie. Timpul este principala noastră provocare, în prezent, alături de cadrul legislativ național în gestionarea unor astfel de proiecte de investiții, care presupune foarte multe etape consumatoare de timp”, a explicat primarul Allen Coliban, în cadrul conferinței EDU.DUAL.
Campusul pentru învățământ dual de la Brașov, care va fi construit în cartierul Stupini, pe Str. Albinelor nr. 29, pe un teren al municipiului, în suprafață de 28.896 mp, va dispune de:
– un centru educațional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice/de practică digitale + anexe (câte 2 ateliere pentru fiecare domeniu vizat, respectiv industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism), un atelier digital multifuncțional universitar, bibliotecă (sală de lectură, birou administrator, rafturi cărți, spațiu discuție), spații de recreație la interior, spații tehnice și pentru depozitări, grupuri sanitare, cabinet medical, spații administrative, centru de resurse;
– un cămin pentru elevi/studenți cu o capacitate de bază de 400 de locuri, distribuite în 198 de camere cu câte 2 locuri și 4 camere pentru persoane cu dizabilități. La acestea se vor adăuga atât camere pentru personal didactic și pentru invitați, cât și funcțiuni conexe: spații comune, spații tehnice și administrative;
– o cantină cu bucătărie proprie și spații de luat masa, toalete și spații conexe (depozite, oficii). Cantina va funcționa în regim de cantină pentru elevi, cadre didactice și invitați. Capacitatea maximă va fi de minimum 101 persoane ce pot lua masa în același timp;
– o sală de sport cu caracter multifuncțional, capabilă să găzduiască și evenimente care ar aduna mai multe clase din campus împreună, festivități, proiecții de film etc. Sala va fi astfel dimensionată încât să cuprindă un teren de sport multifuncțional. Capacitatea propusă este de 132 de persoane pentru activități sportive și 350 persoane pentru evenimente.
Vă reamintim că în perioada 17-18 noiembrie a avut loc la Brașov cea mai importantă conferința dedicată dezvoltării învățământului profesional dual în România, „EDU.DUAL -Relevanța practicii în formarea profesională”, un eveniment organizat de Primăria Brașov în parteneriat cu Camera de Comerț Elveția – România, Inspectoratul Școlar al Județului Brașov și Universitatea Transilvania.
La conferința EDU.DUAL, au fost prezenți 200 de participanți, reprezentanți ai Consorțiilor pentru învățământ dual, cele care vor implementa proiectele de construire a campusurilor duale, finanțate prin PNRR, administrații publice, directori de școli, profesori și operatori economici.
Pe lângă asigurarea nevoii de informare și expertiză pentru consorțiile educaționale regionale, asigurată cu sprijinul experților din Elveția și Germania, dar și a celor din cadrul ministerului Educației, au mai fost abordate teme precum: experiența angajatorilor care au investit în învățământul dual, modul în care funcționează aceste campusuri duale în Elveția și Germania, care este cea mai bună variantă pentru a face trecerea de la școală profesională și tehnică la școală digitală și ce meserii noi vor apărea pe fondul digitalizării accelerate, dar și importanța pregătirii, în sistem dual a viitorilor meșteșugari sau mici manufacturieri.
Organizator EDU.DUAL 2023: Primăria Municipiul Brașov
Partener: Camera de Comerț Elveția – România, Inspectoratul Școlar al Județului Brașov, Universitatea Transilvania, platforma Voluntariat Brașov
Sponsori: Aro Palace, Sergiana; Miele Tehnica SRL; EduApps; Kolping Concept SRL; Cucinino Pasta Bar SRL; TechnoVolt, Distribuție Energie Electrică România, Temad, Cocorico.