Proiectul de Lege privind răspunderea inspectorilor fiscali a primit aviz favorabil din partea CES

Proiectul de Lege privind răspunderea inspectorilor fiscali pentru abuzurile făcute a primit avizul Consiliului Economic și Social.

Proiectul de lege prevede următoarele:

Dacă astăzi un contribuabil întârzie plățile către autoritățile fiscale, acesta are de achitat dobânzi de 0.02% pe zi și penalități de întârziere de 0.01% sau penalități nedeclarate de 0.08% pe zi. Statul, în schimb, nu. Astfel, pentru echitate, dorim ca și statul să plătească la fel pentru întârzierea plăților autorităților fiscale a sumelor datorate contribuabililor.

Propunem modificarea procedurii contestației fiscale astfel încât ea să funcționeze ca un filtru pentru acțiunile în justiție împotriva actelor inspecției fiscale, respectiv să remedieze deficiențele actelor emise de inspectorii fiscali. În acest moment, în practică, doar 2.3% în 2019 și 3.8% în 2020 dintre contestațiile formulate au fost admise de ANAF. Tot în 2019, 39% din dosarele intentate de contribuabili împotriva ANAF-ului au fost câștigate de aceștia. Astfel, discrepanța evidentă dintre cele două cifre arată o disfuncționalitate și la nivelul autocontrolului ANAF, dar și la modul în care angenții fiscali înțeleg să își facă datoria.

Citeste și:  Staţiile ITP din toată țara pot efectua inspecţia tehnică prin înregistrare manuală

Pe toată perioada analizată în urma răspunsurilor primite de la ANAF în baza cererilor făcute de pe cabinetul parlamentar în martie 2022, în perioada 2016-2020 ANAF a pierdut aproape 40% din procesele intentate de contribuabili. Acesta este un nivel innaceptabil.

Munca nu trebuie împiedicată de stat, ci încurajată. Cinstea și corectitudinea nu trebuie pedepsite, ci răsplătite. Statul Român, în acest moment, prin legislația actuală, nu face decât inversul.

Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care am inițiat acest proiect de lege și prin care consider necesară și oportună responsabilizarea inspectorilor fiscali și a persoanelor care soluționează contestațiile fiscale. România se poate dezvolta doar prin muncă, însă munca nu are voie să fie împiedicată de abuzurile sau cererile aberante ale unor funcționari ai statului care interpretează legea în așa fel încât contribuabilii să aibă sume imense de pierdut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.