Proiectul feroviar Brașov – Sighișoara prinde contur: Primul utilaj de forare intră în acțiune

Astăzi va avea loc un moment important pentru modernizarea liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara: pornirea primului utilaj de forare a tunelurilor. Ceremonia va avea loc la ora 12:00 pe șantierul din zona Racoș – Ormeniș, județul Brașov, și va fi transmisă în direct online. La eveniment vor participa oficialități centrale și locale.

Utilajul va săpa în munte, în zona Racoş-Ormeniş, un tunel cu dublă galerie (câte unul pentru fiecare fir de linie ferată) şi cu o lungime de 6,9 km. Pe același sector de cale ferată, va fi săpat un alt tunel cu dublă galerie, cu o lungime de 5,2 km. Celelalte două tuneluri, situate în zona Homorod, vor avea lungimi de 4,1 km și respectiv 2,8 km.

Citeste și:  Noi decizii ale comisiei de circulație! O parte dintre hotărâri vizează reglementarea circulației pe mai multe străzi din Brașov

Forarea tunelurilor este cea mai complexă operațiune din cadrul proiectului de modernizare a liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara. Cele patru utilaje de forare a tunelurilor (TBM) au fost aduse special în România și au o valoare totală de peste 70 de milioane de euro. Acestea vor înainta cu 15 metri pe zi. Astfel, pentru realizarea tunelului mai scurt vor fi necesare aproximativ 15 luni, în timp ce tunelul mare ar trebui să fie gata în 19 luni.

Potrivit ministerului Transporturilor, în trimestrul IV al anului 2023, stadiul fizic al lucrărilor în cadrul proiectului de reabilitare a liniei CF Brașov – Sighișoara era de 24,15%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.