Proiectul „Muzica românească în Brașov” va fi lansat joi și vineri, la Colegiul Național „Dr Ioan Meșotă” și la clubul Rockstadt

Proiectul „Muzica românească în Brașov” va fi lansat joi și vineri, la Colegiul Național „Dr Ioan Meșotă” și la clubul Rockstadt din Brașov. Acest proiect este o inițiativă culturală dedicată promovării și devoalării fenomenului muzical brașovean, realizat de Casa de Pariuri Literare și cofinanțat de Primăria Brașov. După o primă ediție specială a programului „Puls Rock” de la Rock FM, acest proiect are drept scop educarea tinerilor, în special a elevilor și liceenilor, despre muzica modernă, în cadrul unui program structurat și coordonat de Doru Ionescu, cunoscut pentru activitatea sa în media (realizator de emisiuni radio-TV) și publicistica despre muzica românească.

Evenimentul va include:

  • Lansări la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” și clubul Rockstadt din Brașov.
  • Difuzarea unor documentare „Remix” pe TVR Cultural.
  • Distribuirea unei reviste gratuite de 24 de pagini participanților.
  • Susținerea unui site pentru promovarea fenomenului muzical.
Citeste și:  Forma de organizare a concursului de rezidențiat va rămâne nemodificată

Unul dintre punctele importante ale proiectului este susținerea unor sesiuni de tip masterclass. La prima ședință, Victor Solomon, chitarist brașovean și veteran al muzicii pop-rock, va susține un minirecital.

„Pentru mine a fost o provocare, după proiecte din trecutul apropiat cu muzica Timișoarei ori a Clujului. Aparent, Brașovul nu a dat atâția atâția pop-rock, folk, jazz, electro… dar ceea ce se întâmplă de cel puțin un deceniu cu muzica acolo, dinamica fenomenului are o amplitudine unică în România, cu priorități naționale. În această celebrare a muzicii, am pornit de la pașopt încoace, evidențiind muzicieni clasici precum Gheorghe Dima și Ciprian Porumbescu, dar și Wolfgang Guttler ori Theodore Paraskivesco.

Citeste și:  Testul de la Evaluarea Națională de clasa a II-a va dura mai mult. Ce alte noutăți au fost anunțate pentru anul şcolar 2024-2025

Pe partea muzicii noi, apar alți artiști originari sau care s-au stabilit sub Tâmpa, unii cu cariere impresionante, alții cu vârfuri notabile: Peter Maffay, Alexandru Andrieș, Victor Socaciu, Nicolas Simion, Conexiuni, Gheorghe Gheorghiu, Doina Limbășanu… Muzica Țării Bârsei se trage din folclor și este ghidată de instituții precum Filarmonica și Opera Brașov, ori afirmată via Casa Mureșenilor, Centrul Universitar / Studio 181… „Cerbul de Aur”, organizat de TVR, are rolul său important.

Subcapitol important – fermenți / activiști culturali precum Mircea Gherman, Alexandru Șipa, Jenny Brăescu. Iar după Revoluție, o reinventare incredibilă, de la jazz (Brașov Jazz & Blues Festival) la rockul underground (Rockstadt Extreme Fest), cu alte evenimente și scene mai mici, dar care au crescut o dată cu generațiile succesive de soliști și instrumentiști de top – Marius Dragomir, Hi-Q, Bosquito, Horia Brenciu, Aria Urbană, Petra Acker, Hteththemeth ș.a. Apar intervievați noi organizatori și fermenți din umbra reflectoarelor – Marina Gîlea, Dan Zaharia, Gabriel Isac, Zoltan Rapolti, Remus Miron, Talaba Nimrod.

Citeste și:  Premii în valoare de 2.000 și 5.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la examenele naționale din 2024

Cercetarea s-a extins asupra diasporei și a fost polarizată de investiția în tineri și copii – de la Facultatea de Muzică și Liceul Vocațional, via școlile private de muzică, la Balul Vienez. Inventarul fenomenului se oprește după două ore (sau 24 de pagini ori www.muzicainbrashow.ro), dar muzica continuă în Brașov!” a declarat Doru Ionescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.