Proiectul „PRIETENII NATURII – o altfel de școală pentru elevii brașoveni” a luat sfărsit

Asociatia Aici pentru tine anunță finalizarea acestui proiectul de vară, un demers educațional și recreativ plin de activități fascinante! Întregul proiect a fost o oportunitate extraordinară pentru 182 de elevi din clasele V si VI de la Școala Gimnazială nr. 9 „Nicolae Orghidan” din Brasov de a învăța prin experiență directă, dezvoltându-și cunoștințele și abilitățile într-un mod interactiv și plăcut.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea implicării copiilor în comunitate prin activități care promovează protecția mediului și apartenența la comunitatea brașoveană. Activitățile proiectului au contribuit  semnificativ la formarea unui spirit proactiv în rândul elevilor, care au devenit ambasadori ai naturii în cercurile lor sociale.

Suntem mândri de toți cei implicați și recunoscători pentru sprijinul oferit de cofinanțator, școală, profesori, părinți și voluntari, mai ales ca activitatile propuse s-au desfasurat in premiera in Municipiul Brasov” – a declarat Gál Andras Zsolt – presedintele Asociatiei Aici pentru Tine.

„Prin proiectul nostru, vrem să formăm o echipă de tineri eco-friendly! Îi învățăm pe copii să fie lideri în protejarea mediului, să împărtășească mesajul mai departe cu prietenii lor în mediul online prin activitățile de promovare desfășurate în cadrul proiectului. Ne concentrăm pe învățarea practică: plimbări prin pădure, curățenie ecologică și școli de vară. Vrem ca acești copii să devină adevărați campioni ai naturii, să învețe despre speciile locale și să se simtă conectați la mediul înconjurător. Prin exemplul lor, vor inspira și alți oameni să devină prieteni cu natura! Vom organiza expoziții și evenimente în comunitate pentru a informa oamenii despre importanța conservării mediului și să le atragem atenția asupra problemelor de mediu, cum ar fi gestionarea deșeurilor în zonele de picnic.” –  declaraAdina Camelia Gál, vicepreședintele Asociației „Aici pentru Tine!” din Brașov la inceputul acestui proiect si s-a tinut de cuvant, toti indicatorii proiectului dovedind indeplinirea lor.

Citeste și:  Testul de la Evaluarea Națională de clasa a II-a va dura mai mult. Ce alte noutăți au fost anunțate pentru anul şcolar 2024-2025

Rezultate proiect „PRIETENII NATURII – o altfel de școală pentru elevii brașoveni”

Proiectul „Prietenii naturii” a venit ca o continuare a inițiativei de succes „Brașovul pro natură! Ecoeducație pentru o lume mai bună” realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Brașov în 2023. Lipsa programelor similare în sistemul de învățământ subliniază necesitatea acestei inițiative, menită să corecteze deficiențele actuale în educația ecologică a copiilor.

Startul proiectului a fost marcat de prezentarea unui caiet tematic conceput din punct de vedere grafic profesional menit sa-i atraga si sa-i motiveze pe elevi in participarea la activitatile educative. Folosindu-ne de lectiile interactive prezentate in materialul suport, am desfasurat o serie de ateliere tematice ce au avut ca scop intelegerea mecanismelor biologice ce stau in spatele lumii vii. Copiii au inteles ce este o samanta, de ce are nevoie o planta pentru a se dezvolta si care sunt cerintele acesteia. Mai mult decat atat, elevii au aflat secrete legate de nutritia plantelor din metabolismul solului. Surprinzator, unii dintre elevi s-au remarcat cu un nivel profund de intelegere a acestor fenomene si chiar au avut ocazia sa le aplice in mini atelierul dedicat cresterii si ingrijirii plantelor desfasurat in scoala.

Activitatile in scoala au culminat cu desfasurarea activitatii practice de proiectare si materializare a proiectului Gradina din scoala mea. Astfel, elevii au invatat sa foloseasca unelte, sa capete dexteritate manuala si fizica indepartandu-se de lumea digitala si de conceptele invatamantului formal din scoala. Impreuna am sapat, am nivelat solul, am plantat peste 30 de plante perene, si am decorat intr-un mod artistic amenajarea gradinii. Activitatea din curtea scolii i-a eliberat pe elevi din sala de clasa si le-a oferit libertatea de exprimare si implicare intr-un mod natura, nefortat si firesc. Elevii s-au transformat din participanti anxiosi si galagiosi in fiinte cooperante, zambitoare in doar cateva ore.

Citeste și:  Autoturism de lux, căutat de autoritățile din Germamia, descoperit de poliţiştii de frontieră în România

Gradina din scoala mea s-a dovedit un proiect de succes, un exemplu de implicare sociala, munca si grija pentru natura, scoala castigand astfel un element decorativ deosebit din punct de vedere peisagistic.Suntem de parere ca o grija deosebita fata de mediul inconjurator incepe cu ingrijirea gradinilor si spatiilor verzi din vecinatatea locuintelor noastre.

Activitatile au continuat cu desfasurarea unei serii de 3 excursii tematice in cadrul fondului forestier al municipiului Brasov in care elevii s-au informat si au participat in mod activ la identificarea speciilor de plante si arbori de pe itinerariul propus. Activitatea in sine a avut ca scop conectarea elevilor la natura si sensibilizarea lor la aspecte ce tin de echilibrul mediului inconjurator si biodiversitate.

Totul a culminat cu desfasurarea actiunii de ecologizare desfasurata la Pietrele lui Solomon. Prin aceasta activitate ne-am propus sa igienizam suprafetele aflate in continuarea zonelor de agrement in care lucratorii Primariei Brasov nu ajung. Elevii au fost simpatici si au condamnat in mod jucaus si pueril dar onest aruncarea gunoaielor in zone curate si salbatice. Gestul nostru, desi marunt, a avut un impact ecologic important asupra zonei, natura redobandindu-si caracterul curat si salbatic.

De asemenea, elevii au realizat afise manifest cu tematica de mediu avand ca scop sensibilizarea publicului prezent in zona de agrement in problemele de reciclare si igienizare a mediului inconjurator. Admiratia pentru o astfel de actiune din partea cetatenilor a fost evidenta iar impactul psihologic al unui copil ce strange gunoaie in urma adultilor reprezinta mai mult ca sigur o lectie dura si de asemeni trista, desi copiii au tratat actiunea prin joc si distractie.

Citeste și:  Se dă startul înscrierilor pentru furnizorii de formare profesională care doresc să participe la programul Start-Up Nation 2024

Pe masura implicarii lor si dedicarii in actiunile pro mediu, din cei 186 de elevi, 40 au fost selectati sa participe in cadrul Taberei Prietenii naturii ce a avut in perioada 24 – 26 iulie 2024 in Poiana Brasov. In tabara, elevii au fost implicati intr-o serie de activitati specifice dupa cum urmeaza:

  • Atelier tabără pasarile din orașul tau.
  • Atelier de prevenire si combatere criminalitate.
  • Activitati de socializare și recreere.
  • Activități recreeativ-sportive  Fotbal, Tenis ,handball, voley.
  • Party de socializare .
  • Activităti artisice, Cantece folk pro-natura.Cantece de chitară .
  • Drumeție tematică – pe urmele animalelor sălbatice.
  • Activitate tematică Harta și busola- căutare de comori. 
  • Activitate de premiere.

Printre obiectivele taberei s-au numarat continuare procesului de invatare, corectarea comportamentelor negative dobandite in mediul formal familial si scolar, revitalizarea si orientarea elevilor spre frumos si natura si spre activitati cu caracter constructiv.

Elevii au fost minunati, ultrareceptivi si sensibili si au raspuns pozitiv propunerilor noastre. Mai mult decat atat, anumiti elevi identificati in scoala ca elevi problema au evoluat si si-au corectat comportamentele intr-un timp foarte scurt. Tinerii implicati in actiunile de voluntariat din cadrul taberei au avut sansa sa isi extinda abilitatile didactice si de cooperare sociala prin coparticipare alaturi de trainer-ul de mediu care a coordonat toata lista de activitati.

Feedback-ul din partea parintilor a fost extrem de pozitiv si neasteptat motivand astfel necesitatea continuarii cu astfel de initiative locale.

Proiect derulat de Asociația “Aici Pentru Tine” si a fost finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Brașov și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.