Proiectul prin care se vor aloca mai mulți bani pentru granturile pentru capital de lucru, adoptat de Guvern

Executivul a adoptat astăzi proiectul de OUG privind desființarea granturilor pentru investiții – măsura 3 din OUG nr. 130/2020 -, pentru a aloca acești bani granturilor pentru capitalul de lucru (măsura 2), în contextul în care banii alocați inițial nu ajung pentru a finanța toate dosarele eligibile. Totuși, ajutorul de stat pentru investiții nu e abandonat cu totul, informează www.avocatnet.ro.

Proiectul de OUG a fost adoptat azi de Guvern și, ca să se aplice, mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial. Prin acest demers, urmează ca granturile pentru investiții – măsura 3 de ajutor de stat pentru IMM-urile afectate de pandemie – să fie scoase din OUG nr. 130/2020 și să se permită astfel realocarea fondurilor către măsura 2 – granturi pentru capitalul de lucru.

„În cadrul Măsurii 2 s-au depus un număr de 22.226 cereri, în valoare de 5.246.397.727 lei. Având în vedere epuizarea bugetului, doar 3.945 contracte de finanțare au putut fi semnate”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Practic, pentru a permite finanțarea pe dosarele aprobate deja pentru măsura 2, Guvernul va muta banii disponibili de la celelalte măsuri din OUG nr. 130/2020.

Ce se va întâmpla însă cu ajutorul de stat promis pentru investiții? „Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din REACT – EU. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii 3, care va fi anulată, nu vor fi restricțonați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi”, potrivit notei de fundamentare.

Așa cum reiese din proiectul de OUG, va trebui elaborat un ghid al solicitantului pentru granturile pentru investiții – un nou proiect de ordin de ministru, practic – unde vor fi prevăzute categoriile de beneficiari și metodologia de finanțare.

„Categoriile de beneficiari şi metodologia de finanţare pentru granturi pentru investiții având ca obiect înscrierea, analiza, selectarea, aprobarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor se stabilesc prin ghidul solicitantului elaborat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, aprobat prin ordin al ministrului economiei, antreprenoriatului si turismului, cu avizul Autorității de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.

Cererile de finanțare depuse la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în perioada 3 decembrie 2020 – 29 ianuarie 2021 pentru granturi pentru investiții pot fi modificate sau completate, după caz și redepuse în condițiile ghidului solicitantului indicat (…), utilizând acelaşi sistem informatic”, scrie în proiectul de OUG.

„Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, sublinia Claudiu Năsui, ministrul economiei, pe 5 februarie.

Iar pe 11 februarie acesta anunța suspiciuni de fraudă în procedura de înscriere pentru aceste granturi, cu privire la care a depus o plângere penală (antreprenorii care au depus proiectele în ultimele două zile ar fi avut informații din interior în privința procentului de cofinanțare, pe baza căruia se făcea departajarea între proiecte). Apoi, în martie, același ministru spunea că, cel mai probabil, se vor face din nou înscrieri pentru măsura 3.

Atenție! Prevederile proiectului de OUG vor intra în vigoare odată ce ordonanța apare în Monitorul Oficial.

Sursa, www.avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.