Proteste la casele de asigurări de sănătate, pe o perioadă nedeterminată

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai celor judeţene vor bloca activitatea de relaţii cu publicul începând de astăzi, 2 noiembrie, pe perioadă nederminată, nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu găsesc soluţii pentru o salarizare decentă în sistem, transmite Radio România Actualități.

Potrivit unui comunicat al BNS, procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii, a concediilor medicale şi, nu în ultimul rând, a programelor naţionale de sănătate ar putea fi grav perturbată.

Sindicaliştii susţin că, împreună cu conducerea CNAS, au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din instituţie, promovând un proiect de lege necesar corecţiilor salariale. Acesta însă a fost amendat de parlamentari cu prevederi pentru toate categoriile de angajaţi din sectorul public de sănătate şi, mai apoi, a fost retras de la vot din cauza impactului financiar, conform RRA.

Citeste și:  George Simion îl susține pe Călin Georgescu: Sunt foarte bucuros că în turul al doilea ajunge un suveranist

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere și președintele CNAS, dnul dr. Baciu, cred că ar trebui să facă pași în a asculta doleanțele celor care protestează. Primul lucru, ca să poți să rezolvi o problemă trebuie să existe un dialog. Cum spuneați, CNAS, care nu e subordonată Ministerului Sănătății, este o instituție-cheie, pentru că ea finanțează spitalele, finanțează programele de sănătate și Casa decontează și medicamentele compensate și gratuite la farmacii. Or toate aceste activități, vă dați seama, sunt importante pentru acordarea asistenței medicale. Și sper să existe înțelepciune de ambele părți, și de partea administrației CNAS, și de partea sindicaliștilor, să găsească o soluție pentru că întreruperea acordării de servicii către asigurați, către pacienți, e ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm.

Potrivit sursei citate, ei atrag atenţia că, în ultimii patru ani, un sfert din angajaţii de la CNAS şi casele judeţene, au migrat către alţi ordonatori de credite din zona bugetară din cauza salariilor mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.