Psihologii atrag atenția: Utilizarea excesivă a „ecranelor” de către copii și adolescenți le afectează dezvoltarea mentală și sănătatea

Utilizarea excesivă a „ecranelor” de către copii și adolescenți reprezintă o problemă majoră la nivel mondial, care le afectează dezvoltarea mentală și sănătatea pe diferite paliere, afirmă profesor psiholog Ioana Omuț-Cherechianu, o promotoare a informării și „a readucerii copilăriei adevărate pe pământ”, după cum afirmă ea, potrivit Agerpres.

„Peste tot pe unde mergem, pe stradă, în restaurante, în magazine, în vizite la cunoștințe, în mașină, în concedii întâlnim copii de la cele mai mici vârste, chiar și sub doi ani, care au acces la ecrane și își petrec zilnic un timp considerabil la programe TV și diferite jocuri pe telefon sau tabletă. Acești părinți folosesc ecranele pe post de „bonă”, în prezența căreia copiii pot fi îmbrăcați fără refuzuri, pot mânca tot din farfurie, stau liniștiți în scaunul de mașină, au ocupație atunci când părinții sau bunicii lor vorbesc la telefon, lucrează, mănâncă, sunt într-o întâlnire sau discuție. Ecranul este „ajutor de nădejde” pentru părinții și bunicii zilelor de azi, care uită că ei înșiși nu au crescut cu ecrane”, a declarat, pentru AGERPRES, Ioana Omuț-Cherechianu, director al Școlii Primare ‘Joyful Learning’ din Oradea.

Citeste și:  Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Recent, la invitația Direcției de Asistență Socială (DAS) Oradea, profesoara a susținut un work-shop despre pericolul expunerii micuților la diverse ecrane, cu 30 de părinți ai unor copii care frecventează creșele din Oradea. A participat de asemenea, în noiembrie, la conferința „Fundație pentru Educație”, la care au participat peste 250 de părinți.

Specialista le-a vorbit adulților despre pericolul care se ascunde în spatele ecranelor, copiii fiind expuși, de la cele mai fragede vârste, la tot felul de dispozitive electronice precum telefoanele mobile, tabletele, televizoarele și computerele.

„Sunt copii momiți de părinți cu ecranul telefonului, ca să îi îmbrace ușor, ca pe-o păpușă, cu telefonul în mână, îi manipulează, practic, anihilându-le voința. Eu spun că pentru dezvoltarea copilașilor, aceste lucruri sunt fatale. Nu se vor mai putea remedia foarte multe aspecte”, afirmă interlocutoarea.

Citeste și:  Noaptea Muzeelor 2025 nu va fi organizată la nivel național

Din clipa în care copilașul s-a născut, continuă ea, el ia contact cu ecranele, mult prea mult. Astăzi și cea mai modestă familie are două televizoare, poate chiar în fiecare cameră, plus telefoane, toți membrii familiei. Deci părinții le folosesc oricum foarte mult și, implicit, copilașii lor, începând de la vârsta sub un an.

Citeștea continuarea articolului, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-robot
FriendlyCaptcha ⇗

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.