Qayeq – recital de oud cu Avin Ahmadi. Dialoguri sonore între continente, la Brașov si Sfântu Gheorghe

Din Orient până în Occident, în armonii de lăută. Înrudit cu cobza românească, „oud” este un instrument destul de puțin prezent pe scenele românești. Sunetul său este, însă, o experiență aparte, care deschide porțile imaginației spre cele mai frumoase povești ale lumilor aflate la răsăritul Europei. „Oud”-ul devine astfel un „Qayeq” (Gha’yegh – nume inspirat din cuvântul persan „barcă”), o mică ambarcațiune grație căreia interpreta si compozitoarea irano-austriacă Avin Ahmadi își conduce publicul, în recitalul său, printre moștenirile orientale si influențele muzicale europene cele mai diverse. Aflată pentru prima dată în România, Avin Ahmadi începe un turneu cu mai multe etape care se deschide cu două recitaluri la Brașov (28 mai) și Sfântu Gheorghe (29 mai). „Qayeq” este o introducere la ediția 2025 a Brașov Jazz & Blues Festival și este organizat de Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe și Forumul Cultural Austriac. Eveniment recomandat de „Zile și nopți” și Radio România Muzical.

Citeste și:  Se deschide bike park-ul din Postăvarul

Program

  • 28.05.2025, ora 19.00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bd. Eroilor 29). Intrarea liberă.
  • 29.05.2025, ora 19.00, Spațiul Proiectelor Culturale și de Tineret din Sfântu Gheorghe (str. Kós Károly 21-25). Invitat special – Victor Nicolae Ciobanu. Intrarea liberă.

În recitalul sau, „Qayeq”, Avin Ahmadi propune atât compoziții proprii, originale (care îmbină influențe persane și jazz), precum și o selecție de cântece tradiționale persane interpretate într-un stil unic, care îmbină sonoritățile instrumentului său, „oud”, dar și calitățile sale vocale. Fiecare piesă are o semnificație și o poveste speciale, cu o puternică profunzime  și încărcătură emoțională. Precum o plută sau o mică barcă (Qayeq) care plutește pe un râu liniștit, muzica ei atinge coarda sensibilă a fiecărui ascultător, purtându-l pe valuri de sunete și sentimente.

Citeste și:  Elevii au intrat în vacanța mare! Următorul an școlar va începe în 8 septembrie

Avin Ahmadi (*2004, Teheran) locuiește și își desfășoară activitatea la Viena. Instrumentistă  specializată în improvizație muzicală, compozitoare și vocalistă, ea își exprimă cele mai profunde emoții, gânduri și experiențe în lucrările pe care le interpretează, invitând ascultătorii într-o călătorie dincolo de lucrurile imediate, în care muzica are puterea de a schimba. Originalitatea și virtuozitatea sunt argumentele puternice pentru care Avin Ahmadi a fost invitată să facă parte din cea mai nouă selecție de tineri ambasadori ai muzicii din Austria, sub egida programului NASOM – New Austrian Sound of Music – al Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale. După concertele de la Brașov și Sfântu Gheorghe, Avin Ahmadi își va continua turneul în România în această toamnă, în alte două orașe.

Citeste și:  Atenție pentru turiștii care călătoresc cu mașinile: Grecii majorează amenzile la mii de euro

În lumea persană și arabă, „oud”-ul este considerat a fi „regele instrumentelor muzicale” și protagonistul oricărui ansamblu instrumental. Este realizat din lemn iar elementele sale distinctive sunt cutia de rezonanță în forma de pară și gâtul scurt de pe care lipsesc tastele ce delimitează acordurile. Experții estimează că la originea „oud”-ului se află un instrument iranian străvechi, „barbat”. Lăuta occidentală, din familia căreia face parte și cobza, se separă de „oud” în secolul al XIV-lea, odată cu introducerea tastelor de pe gâtul instrumentului. Astăzi, „oud”-ul este foarte răspândit în Iran, țările arabe, dar și în Armenia, Grecia, Azerbaidjan sau Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.