Profesorul Alexandru Rafila a lansat un apel, în direct la Digi 24, către ministrul Sănătății, căruia îi cere să înceapă organizarea logistică imediată a vaccinării împotriva Covid-19, indiferent dacă vaccinul va veni în decembrie, „așa cum s-a hazardat, Nelu Tătaru”, sau în aprilie.
Costurile sunt enorme, iar vaccinarea nu se poate face cu medicii de familie în mod tradițional, ci cu sprijinul armatei.
Costurile sunt enorme, iar termenul este extrem de redus: din momentul producerii vaccinului, în 17 zile, serul trebuie inoculat, iar vaccinul trebuie păstrat la minus 80 de grade Celsius, a subliniat Alexandru Rafila.
În plus doar pentru vaccinarea a 7 milioane de persoane, vor fi necesare 14 milioane de seringi, a mai adăugat Rafila, punând la îndoiană capacitatea sistemului de sănătate din România de a organiza vaccinarea anti-Covid.
„Eu aș vrea să-l rog pe domnul ministru Tătaru, ca în loc să anunțe aceste termene, decembrie, nu știu de ce tocmai decembrie, luna când va fi disponibil acest vaccin în România, să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct. Acest vaccin va necesita organizarea împreună cu Ministerul Apărării Naționale și Departamentul pentru Situații de Urgență a unor centre de vaccinare, pentru că nu este posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin din momentul producerii până la administrare rezistă doar 17 zile, el trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică este păstrat doar 10 zile, după care în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Gândiți-vă că dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multi-doză, nu este un vaccin care este tras în seringi cum sunt alte tipuri de vaccinuri, și lucrul acesta necesită o logistică extraordinar de mare. În Statele Unite s-a discutat, este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării, de după al Doilea Război Mondial organizarea vaccinării împotriva noului coronavirus, iar costurile organizării vaccinării în Statele Unite sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari. Așa că domnul ministru Tătaru ar trebui să lucreze împreună cu medicii de familie și să facă acest lucru imediat stabilind zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic și mai ales personalul care va asigura întregul circuit, pentru că fără personal toate chestiunile celelalte nu au niciun fel de sens”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.