Răsturnare de situație: Nu e Cina cea de Taină, ci un Festin al Zeilor!

O adevărată furtună în pahar cu apă s-a iscat în jurul unei imagini prezentate în contextul Jocurilor Olimpice, care a fost rapid catalogată drept o parodie a Cinei cea de Taină a lui Leonardo da Vinci. Însă realitatea este cu totul alta, iar acuzațiile de lipsă de cultură clasică se întorc ca un bumerang.

De fapt, opera de artă în cauză este „Festul Zeilor” al lui Jan Harmensz van Biljert, pictată în jurul anului 1635 și păstrată astăzi la Muzeul Magnin din Dijon. În locul lui Iisus, la centrul mesei tronează Apollo, încoronat, iar în prim-plan zace Bacchus-Dionysos. Întreaga scenă este o celebrare a nunții dintre Thetis și Peleu, doi zei din mitologia greacă.

Citeste și:  Brașovul, în etapa finală de selecție pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic

„Este evident că cei care au criticat fără să se informeze anterior au dat dovadă de o superficialitate crasă și o ignoranță profundă în ceea ce privește arta și mitologia. Este regretabil că astfel de incidente pot umbri spiritul olimpic și pot crea un climat de înțelegere greșită”, se arată întrt-un comentariu pe o rețea de socializare.

„Este timpul să privim dincolo de aparențe și să ne informăm corect înainte de a emite judecăți. Arta, în toate formele ei, merită respect și înțelegere, iar cunoașterea culturii clasice este esențială pentru a putea aprecia pe deplin operele de artă care ne înconjoară”, scrie un alt internaut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.