Războiul din Ucraina împinge generații de copii pe marginea prăpastiei, avertizează UNICEF

La aproape un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022, o generație de copii a trăit 12 luni de violență, teamă, pierderi și tragedii. Nu există un aspect al vieții copiilor pe care conflictul să nu-l fi afectat, aceștia fiind uciși, răniți, forțați să își părăsească locuințele, privați de educație esențială și de un mediu sigur și ocrotitor.

Copiii din Ucraina au trăit un an îngrozitor”, a declarat Catherine Russell, Directorul executiv UNICEF. “Milioane de copii merg la culcare în frig și speriați și se trezesc cu speranța că acest război brutal va lua sfârșit. Au fost copii uciși și răniți, iar mulți și-au pierdut părinții și rudele, casele, școlile și locurile de joacă. Niciun copil nu ar trebui să îndure vreodată astfel de suferințe”.

Criza economică, cu un număr mare de familii care și-au pierdut principalele surse de venituri, împreună cu o criză energetică generată de război au avut un efect devastator pentru bunăstarea copiilor și familiilor lor. 80% dintre respondenții unui studiu recent al UNICEF confirmă deteriorarea situației lor economice, iar analiza UNICEF arată că procentul copiilor care trăiesc în sărăcie aproape că s-a dublat de la 43% la 82%. Situația este deosebit de dificilă pentru cei 5,9 milioane de oameni strămutați pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, războiul are un impact devastator asupra sănătății mintale și bunăstării copiilor. Un număr estimat de 1,5 milioane de copii sunt expuși riscului de depresie, anxietate, tulburări de stres post-traumatic și alte boli mintale cu posibile efecte și consecințe pe termen lung.

Citeste și:  George Simion îl susține pe Călin Georgescu: Sunt foarte bucuros că în turul al doilea ajunge un suveranist

Accesul copiilor și familiilor la servicii de bază a fost grav perturbat. S-a raportat că un număr de peste 800 de unități medicale au fost distruse sau deteriorate în urma bombardamentelor și atacurilor aeriene, aceste atacuri ucigând  și provocând răni grave pacienților, inclusiv copiilor, precum și personalului medical, ducând și la limitarea accesului la servicii de îngrijire. Mii de copii care fug din calea conflictului pe teritoriul țării nu beneficiază de vaccinurile esențiale care îi protejează împotriva poliomielitei, rujeolei, difteriei și altor boli mortale.

Din 24 februarie 2022, cu sprijinul comunității internaționale, UNICEF a furnizat materiale didactice unui număr de 1,8 milioane de copii, a sprijinit 2,5 milioane de copii prin activități de învățare formală și informală, a furnizat sprijin psihosocial și pentru sănătate mintală unui număr de 4,6 milioane de copii și îngrijitori, a furnizat servicii de combatere a violenței bazate pe gen unui număr de 725.000 de femei și copii, a oferit acces la apă potabilă unui număr de 5,6 milioane de persoane, a furnizat servicii de sănătate unui număr de 5,4 milioane de persoane și a oferit asistență multifuncțională în numerar unui număr de 277.000 de gospodării din Ucraina și din țările care găzduiesc refugiați.

Citeste și:  Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

Copiii au nevoie ca acest război să ia sfârșit și ca pacea să fie durabilă pentru a-și putea recâștiga copilăria, pentru a putea reveni la normal și pentru a începe procesul de vindecare și recuperare“, a precizat Catherine Russell. „Până când acest lucru se va întâmpla, prioritizarea serviciilor psihosociale și de sănătate mintală pentru copii este absolut esențială. Aceste servicii trebuie să includă măsuri adecvate diferitelor categorii de vârste pentru a le putea oferi îngrijire și afecțiune, pentru a le consolida reziliența, în special în cazul copiilor mai mari și adolescenților, pentru a le oferi șansa de a-și exprima preocupările”.

În plus, războiul a perturbat educația unui număr de peste cinci milioane de copii, privându-i de o structură, de sentimentul de siguranță, normalitate și speranță pe care îl oferă școala.  Accesul limitat la școală a venit după doi ani de pierderi provocate de pandemia de COVID-19 și peste opt ani de perturbări în învățare în cazul copiilor din estul Ucrainei.

UNICEF continuă să facă apel la acces fără obstacole, sigur, rapid și neîngrădit la ajutor umanitar, apel la încetarea atacurilor la adresa copiilor și a infrastructurii de care aceștia au nevoie, printre care se numără școlile, spitalele și sistemele de distribuție a apei potabile; apel la evitarea folosirii școlilor în acest conflict; și apel la încetarea folosirii armelor explozive în zonele populate, acestea ucigând și mutilând sute de copii. Dar, mai ales, UNICEF continuă să pledeze pentru încetarea ostilităților.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

În decembrie 2022, UNICEF a lansat Apelul anual pentru acțiune umanitară în beneficiul copiilor. UNICEF are nevoie de 1,1 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor imediate și pe termen lung ale unui număr de 9,4 milioane de persoane, între care patru milioane de copii, atât pe teritoriul, cât și în afara Ucrainei, care rămân grav afectați de război. Finanțarea va permite UNICEF să ofere, să susțină și să extindă servicii esențiale de sănătate, nutriție, protecție a copilului, combatere a violenței bazată pe gen, servicii de apă și salubritate și protecție socială alături de ajutorul oferit de guverne și de eforturile de reconstrucție. De asemenea va consolida pregătirea în timp util pentru eventuale strămutări interne și valuri migratorii suplimentare.

#####

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.