În urma incidentelor violente de la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie a.c., Instituția Prefectului Județul Brașov a luat decizia de a controla activitățile derulate în așezările păstorești de la nivelul județului Brașov, în sistem de comisie mixtă, în baza Ordinului Prefectului nr. 465/8.07.2020.
Comisia mixtă a fost formată din reprezentanții următoarelor instituții:
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov;
- Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al Județului Brașov;
- Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov;
- Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP)– Centrul Regional Brașov;
- Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brașov;
- Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Braşov;
- Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Burebista” Brașov.
Într-o primă etapă, reprezentanții IPJ Brașov și IJJ Brașov au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor ce activează la nivelul așezărilor păstorești.
Astfel, IPJ Brașov a derulat 320 controale la nivelul stânelor din județ, fiind identificați proprietarii acestora, precum și lucrătorii sezonieri. În urma verificării datelor astfel obținute în toate bazele operative nu au fost identificate situații deosebite.
La rândul lor, angajații IJJ Brașov au desfășurat o serie de activități de control în așezările păstorești localizate în zona de responsabilitate a posturilor montane, fiind verificate un număr de 52 stâne, în zonele Poiana Brașov, Bran, Moieciu, Zărnești, Râșnov, Predeal, Vama Buzăului și Sâmbăta de Sus.
Activitățile de verificare au vizat următoarele:
- urmărirea respectării prevederilor Legii nr. 407/2006, a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, referitoare la numărul de câini admiși;
- identificarea muncii la negru și a eventualelor acte de exploatare prin muncă a minorilor.
Nu au fost constatate nereguli și nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale.
Datele astfel obținute au fost puse la dispoziția celorlalți membri ai comisiei mixte de control, în vederea derulării de acțiuni de verificare proprii.
Astfel, DGASPC Brașov a identificat 15 minori care se aflau la stânele controlate, pentru care au fost inițiate demersuri specifice în vederea verificării situației acestora, prin intermediul primăriilor, inclusiv pentru a se stabili modul în care părinții își îndeplinesc obligațiile părintești.
În urma controalelor efectuate de ITM Brașov s-a acordat o amendă contravențională proprietarilor unei stâne de pe raza comunei Bunești, urmând ca verificările să continue și în perioada următoare.
În paralel, medicii veterinari din cadrul DSVSA Brașov, împreună cu medicii veterinari de liberă practică concesionari au efectuat verificări la stânele din județ. În urma controalelor efectuate de DSVSA Brașov în 504 stâne, s-au constatat următoarele aspecte:
- la nici una dintre stâne nu au fost găsite efective de porcine (activitate de creștere a porcilor la nivelul așezărilor păstorești fiind interzisă ca măsură de prevenție a răspândirii pestei porcine africane);
- vaccinarea contra antraxului a fost efectuată în totalitate;
- recoltarea de sânge pentru diagnostic Brucella Melitensis (bacterie ce provoacă bruceloza ovină) este efectuată parțial, la o parte dintre stâne aceasta fiind în curs de efectuare.
La data finalizării acțiunilor de control erau vaccinate anticarbunos un număr de 53.967 capete bovine și 430.948 capete ovine.
În plus, pentru a preveni producerea de noi incidente cu caracter contravențional sau penal la nivelul stânelor din județ, membrii comisiei au stabilit că se impune derularea unei campanii de informare, cu sprijinul primăriilor, care să se adreseze proprietarilor așezărilor păstorești, prin care să le fie aduse la cunoștință aspecte legate de respectarea legislației aplicabile acestui domeniu de activitate. Această campanie se află în derulare.
De asemenea, s-a transmis, un material informativ în atenția tuturor serviciilor publice de asistență socială, cu privire la prevenirea apariției fenomenului de exploatare prin muncă, care se constituie în una dintre cele mai frecvente forme de violență asupra copiilor.