Recomandări în contextul numărului crescut de infecţii respiratorii (Ministrul Sănătăţii)

Ministrul Sănătăţii a făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe recomandări în contextul numărului crescut de cazuri de infecţii respiratorii şi gripe.

„Sunt măsuri recomandate, le cunoaşteţi deja din pandemie, nu sunt diferite pentru că discutăm tot de o viroză respiratorie: evitarea aglomeraţiilor şi, eventual, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise aglomerate, menţinerea igienei adecvate, cu grijă atunci când strănutăm. Consultarea medicului de familie mi se pare o recomandare foarte importantă. Este un lucru foarte important consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare, consultarea centrelor de evaluare care sunt funcţionale sau a centrelor de permanenţă unde funcţionează medici de familie, organizate la nivelul fiecărui judeţ, şi continuarea vaccinării antigripale mai este recomandată, una, două săptămâni în această perioadă”, a transmis Rafila.

Ministrul a recomandat efectuarea triajului în şcoli, utilizarea măştii de protecţie, informarea părinţilor şi aparţinătorilor legali privind semne şi simptome de infecţii respiratorii, asigurarea materialelor necesare dezinfecţiei periodice a mâinilor şi a suprafeţelor, aerisirea periodică.

Citeste și:  Ulla Krauss-Nussbaumer: „Brașovul este o bijuterie de oraș!“

„La nivelul angajatorilor, recomandări asemănătoare: evitarea aglomerărilor în spaţiile de lucru, utilizarea măştii de protecţie dacă aglomeraţia nu poate fi evitată, încurajarea vaccinării antigripale şi, de asemenea, realizarea unui triaj epidemiologic”, a completat Alexandru Rafila.

Pentru unităţile sanitare, măsurile se iau prin decizie a managerului, după consultarea cu Direcţia de sănătate publică.

„Măsurile recomandate la nivelul unităţilor sanitare, dar, aici, decizia este a managerului, după consultarea cu Direcţiile de sănătate publică. Este un lucru extrem de important, ele sunt recomandate, dar, mai mult, după consultarea cu DSP-urile, managerul poate lua şi are dreptul legal de a lua decizia ca aceste măsuri să fie impuse: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal şi izolarea voluntară la domiciliu, purtarea echipamentului de protecţie pentru personalul medical sau pentru alte persoane, orice alte persoane care vin în contact cu pacienţii. Un lucru despre care s-a tot discutat în ultima vreme şi care acum are o particularitate – adaptarea programului de vizită al aparţinătorilor pentru pacienţii internaţi, pe baza analizei de risc efectuate de DSP, care înseamnă limitarea programului de vizite ca şi durată sau pentru anumite secţii, unde există pacienţi cu risc înalt, în cazul în care sunt infectaţi, chiar aceste vizite să poate să fie sistate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că a discutat cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică ca spitalele din jurisdicţie să asigure, acolo unde se tratează pacienţi cu viroze respiratorii, stocurile de medicamente antivirale.

Citeste și:  Șase cetăţeni străini, depistați ascunși de polițiștii de frontieră arădeni, în ultimele 24 de ore

„De asemenea, instituirea terapiei antivirale specifice după internare la pacienţii care prezintă simptome specifice gripei, continuarea vaccinării antigripale şi, bineînţeles, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi antiseptice sau dezinfectante din spitale. Trebuie toate să existe în cantităţi suficiente, iar managementul cazului de gripă, al contacţilor şi al focarelor beneficiază de un protocol pe care îl readucem în atenţia cadrelor medicale care lucrează în aceste unităţi”, a indicat Rafila

Sursa, Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.