Recomandări Salvamont Brașov în luna responsabilității montane

După ce ieri ne-am confruntat cu cel mai mare număr de solicitări din istoria serviciului în sezonul cald și pentru că august a fost declarată luna responsabilității montane, la nivel național derulându-se proiectul -1, prin care ne propunem reducerea numărului de evenimente, venim cu câteva recomandări care să-i țină pe turiști departe de evenimentele nedorite.

🔊 Cum se alege traseul pentru o drumeție montană.

Pentru a avea parte de o excursie reușită, iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta în alegerea traseului și a pregătirii lui:

✅ Nu mergeți niciodată singur pe munte.

✅ Alegeți-vă traseul în funcție de nivelul de pregătire fizică și tehnică, atât a dumneavoastră, cât și a grupului din care faceți parte. Alegerea se face în funcție de cel mai slab membru, nu de cel mai bine pregătit.

Citeste și:  Bărbatul care a provocat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost depistat de polițiști și reținut pentru 24 de ore

✅ Consultați buletinul meteo, pentru a vedea starea vremii. Dacă vremea este nefavorabilă, dar doriți totuși să faceți o drumeție, alegeți trasee scurte, care merg pe la baza masivului și asigurați-vă că aveți echipament de protecție împotriva ploii. În caz de vreme rea, sunt de evitat traseele de creastă sau cele care merg pe vârfuri.

✅ Interesați-vă de starea potecii pe care urmează să mergeți și dacă este deschisă (faptul că în zonă este o exploatare forestieră ar putea închide traseul, secțiuni din potecă sunt distruse, pe perioada iernii majoritatea potecilor din zona golului alpin se închid din cauza pericolului de avalanșă etc). Totodată, interesați-vă și de pericolele care vă pot așteapta (zone expuse, zone echipate cu lanțuri etc).

Citeste și:  Consultări ample pentru definitivarea procedurii de implementare a programului de succes Start-Up Nation

Aceste informații le puteți obține sunând la Dispeceratul Național Salvamont 0-Salvamont, unde intrați în legătură telefonică directă cu serviciul salvamont din zona în care doriți să faceți drumeția sau prin aplicația Salvamont instalată pe telefonul sau tableta dumneavoastră.

✅ Identificați pe hartă rutele alternative pe care vă puteți retrage în caz de vreme rea.

✅ Identificați locurile unde vă puneți adăposti în caz de vreme rea (cabane turistice aflate pe traseu, stâne, refugii, grote etc).

✅ Identificați sursele de apă de unde vă puneți aproviziona (izvoare).

✅ Echipați-vă corespunzător și nu uitați că pe munte vremea este întotdeauna imprevizibilă și schimbătoare.

✅ În cazul în care alegeți să faceți trasee mai dificile, cu un grad crescut de dificultate, anunțați echipa salvamont în zona căreia faceți drumeția despre intențiile dumnevoastră (trasee de creastă, trasee care implică vârfuri sau zone expuse).

Citeste și:  Ziua Internațională Panda Roșu va fi sărbătorită sâmbătă și la Grădina Zoologică din Brașov

Foto. facebook.com/Salvamont Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.