România are guvern cu puteri depline. Noul Executiv trebuie să adopte rapid, înainte de sfârșitul anului, măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar, notează TVR Info.
Noul ministru al Finanţelor face apel la cumpătare încă din prima zi de mandat şi anunţă că se pregătesc măsuri care să taie din cheltuielile statului. Analiștii consideră că ministrul Finanțelor are o misiune aproape imposibilă.
Cabinetul format de PSD, PNL şi UDMR și condus de Marcel Ciolacu a primit votul de învestitură în Parlament, după ce miniştrii propuşi au fost audiaţi în comisii.
Membrii cabinetului au depus apoi jurământul, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.
Președintele României, Klaus Iohannis, i-a reamintit noului executiv care sunt prioritățile pe care le are de rezolvat.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Este vorba, desigur, despre construcția bugetului pentru anul 2025, o sarcină complicată și, desigur, stabilirea calendarului electoral pentru alegerea președintelui României.
Noul executiv a avut și prima ședință de Guvern. În care s-a adoptat și o ordonanță de urgență cu măsuri la nivelul administrației publice centrale.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Prin instalarea noului guvren închidem orice spațiu de instabilitate, după o lună marcată de tensiune.
Noul Executiv trebuie să rezolve până la sfârșitul anului problema așa-numitei ordonanțe trenuleț, care cuprinde mai multe măsuri nepopulare de reduceri de cheltuieli.
Tanczos Barna, ministrul Finanţelor: Vom analiza trenulețul în coaliție. Cel mai important pentru 2025 să putem plăti toate cheltuielile pe care le-a antamat guvernul actual sau precedent Toți indicatorii macroeconomici arată stabilitate în România.
Analistul economic Adrian Negrescu apreciază că Tanczos Barna are o misiune aproape imposibilă.
Adrian Negrescu, analist economic: Tanczos Barna pleacă de la o situatie financiară dificilă. Cred că despre asta va fi vorba în 2025, despre tăieri de cheltuieli și probabil și creșteri de taxe. Mi-e teamă că Ministerul de Finanțe va crește TVA, ar putea crește impozitul pe dividende, creșterea impozitului pe cifra de afaceri. Sunt foarte multe scenarii, dintre care Ministerul de Finanțe va trebui să îl aleagă pe cel cu impact negativ mai mic decât se estimează.
România înregistrează un deficit public istoric de aproape 30 de miliarde de euro și un împrumut uriaș, de peste 50 de miliarde de euro.
Noul program de guvernare prevede reduceri ale taxelor pe muncă pentru salariile mici, dar și pentru angajații cu mulți copii și o serie de facilități pentru tinerii care se angajează.
Nu este însă specificat de unde va face statul rost de bani pentru a susține toate aceste cheltuieli.
Sursa. TVR Info / Foto. Arhivă